Події в міськраді Житомира. Понеділок. Фото

Щоб зрозуміти те, що відбувалося 27-го січня 2014-го року в приміщенні Житомирської міської ради під час другого засідання Народної ради Житомира, потрібно було відсторонитися від дій багатьох з присутніх.

У другому засіданні НР узяло участь 16 депутатів із 27 зареєстрованих. Кожен присутній у залі (а городяни заполонили всю сесійну залу) міг виступити завдяки «вільному мікрофону», житомиряни користувалися цим правом переважно для того, щоб емоційно, а часом й істерично, висловити своє ставлення до подій, які сталися в країні.

Також у засіданні взяли участь двоє народних депутатів: Геннадій Зубко та Олександр Мирний.

На запрошення НР перед присутніми виступив голова обласної ради Йосип Запаловський.

Він закликав до порозуміння та недопущення кровопролиття, намагався прозвітувати про результати минулої сесії обласної ради, проте громадськість у залі не бажала про це чути.

Насамкінець Й. Запаловський поінформував, що на вимогу НР у середу, 29 січня, відбудеться позачергова сесія обласної ради, на якій буде прийнято звернення до Президента України та Верховної Ради щодо нинішньої соціально-політичної ситуації в країні.

Щодо декларації НР, яку мала розробити робоча група, то було повідомлено про мету та завдання цього органу влади й те, що його створення не суперечить законодавству.

Першочерговими діями НР є утворення муніципальних загонів самооборони, народних рад райдержадміністрацій, антикорупційні відділення, прийняття звернення до депутатів-членів Партії регіонів з пропозицією вийти з неї.

А загалом призвання НР, як неодноразово наголошувалося, – забезпечення життєдіяльності городян.

Міський голова Володимир Дебой у сесійній залі так і не з’явився. Пояснили, що він проводить термінову нараду з працівниками «Житомирводоканалу».

Урешті-решт, після двогодинної перерви, було вирішено організувати скликання позачергової сесії міської ради в один день з обласною, тобто в середу, де на порядку денному стоятимуть питання створення загонів самооборони та входження до виконкому кількох активістів житомирського Євромайдану.

У повітрі зависло багато чого: остаточно не дали однозначної відповіді, що таке НР – депутатська група чи об’єднання якогось іншого ґатунку, хто її очолюватиме, а хто – висвітлюватиме її діяльність.

7-го лютого відповідно до розпорядження житомирського міського голови Володимира Дебоя відбудеться засідання тридцять першої сесії Житомирської міської ради, пунктом 3-м порядку денного якої є затвердження бюджету Житомира на 2014 рік.

До діяльності НР м. Житомира нині прикута увага чи не всієї України: як вона проявить себе? Чи буде ефективною? Якщо так, то це дасть надію на побудову громадянського суспільства, а відтак – зміни нинішньої державної системи.

Проте не варто відразу малювати собі казкові краєвиди з яскравими веселками на обрії: занадто засідання НР нагадують показові рольові ігри, справжня сутність яких – в тіні. Сто літ українського розбрату тільки почалися…

Текст: Марія Хімич