Стали відомі технічні подробиці реконструкції Старого Бульвару в Житомирі біля пам’ятника Пушкіну

Напередодні Різдва житомирянам відкрили реконструйовану біля пам’ятника Пушкіну ділянку території Старого Бульвару.
Генпідрядник МБСП «Стройсервіс» встиг завершити частину робіт й зняти огороджувальний паркан, відкривши перехожим результати зробленого.

Схоже на те, що радянську традицію пришвидшувати якусь дію, щоб приурочити її завершення до свята дотрималися й тут.

Головне питання: якою ціною це було зроблено? Чи можна було б зробити краще, якби роботи тривали довше?

Репортер Житомира запитав це в Алли Корж, начальника управління капітального будівництва міської ради, яке виступило замовником робочого проекту «Капітальний ремонт бульвару Старого в м. Житомирі», тендер на втілення в життя якого виграв вже згаданий нами МБСП «Стройсервіс» за проектом генпроектувальника КП «Житомирпроект», а технічний нагляд за якістю виконання цих робіт й їх відповідності проектній документації ліг на плечі ФОП «Тичина Сергій Миколайович».

Ще донедавна огороджена парканом територія відкрита. Працівники фірми генпідрядника здійснюють роботи з підсушування швів та підсипають шви гранітною розшивкою, там де ця суміш утрамбувалась й де утворились отвори. Таку процедуру робітники проведуть ще раз, щоб остаточно утрамбувати шви між гранітними плитами.

Ось ця робота 9-го грудня 2014-го року: будівельники спочатку сушать шви, а потім вмітають в них спеціальну суміш для подальшої утрамбовки

Таку ж процедуру проведуть і з шашкою, якою встелили тротуар біля проїжджої частини вулиці Велика Бердичівська. Там, де проявляться шви, їх затрамбують просіяною гравійною сумішшю, а її залишки приберуть.

Відкрита ділянка виглядає привабливо й свіжо. Будівельники тепер чекають весни, щоб продовжити реконструкцію Старого Бульвару, завершити яку планують до кінця року, хоча обсяг робіт з виду значний – вся алея від Пушкіна до фонтану «Каскад».

Проект реконструкції

Алла Корж каже, що підрядники пообіцяли забезпечити достатній людський і технічних ресурс, щоб в швидкому темпі здійснити реалізацію всього проекту.

Начальник УКБ міської ради показує напрямок, в якому весною рухатиметься реконструкція

Цікаво, що ділянку біля Пушкіна генпідрядник ремонтував за власні кошти, адже йому ще не підписали акт прийому передачі виконаних робіт, після чого передбачені кошти спрямовуються в казначейство, яке, якщо пощастить, без великих затримок у часі перераховує їх за призначенням.

То що ж там сталося з шашкою, що міському голові довелося висловлювати свої зауваження, щодо якості виконуваних робіт? – запитали ми у Алли Корж. Вона відповіла, що зауваження міського голови слушне, оскільки трамбовка шашки виявила в деяких місцях недоліки кладки, на що й звернув увагу мер міста. Шашку утрамбували, де потрібно переклали згідно умов стандартного технологічного процесу.

Водночас, вона поскаржилась, що в місцевому медіа-просторі є прояви дискредитації праці будівельників, які трудяться в непростих умовах, прагнуть якомога швидше подарувати городянам нові об’єкти. Натомість, інколи робляться репортажі, в яких не завершений технологічний процес подається як недбальство.

Головне, каже Алла Корж, і на цьому треба акцентувати, щоб житомиряни знали, що реконструкція Старого Бульвару не повторить гірку долю реконструкції вулиці Московської, об тротуарну плитку якої житомиряни нині ледь не ламають собі ноги.

На відміну від покладеної в пісок гранітної плитки на вулиці Московській, гранітна плитка («Покостовка», Габро), якою встеляють Старий Бульвар, лягає на надійну технологічну основу – пісок, 20 сантиметрів щебню, відсів, все це стиснули катками, поверху кинули армовану сітку й залили бетоном. І тільки після цього будівельники клали плитку на спеціальну напівсуху гарцовку (суміш піску з цементом).

– Уявити, що ця плитка через декілька років розвалиться так само як це зараз відбувається на Московській, нереально, так що житомиряни можуть бути спокійними на Старому Бульварі у майбутньому за безпеку своїх ніг, – каже Алла Корж.

На фоні нової плитки й шашки, не досить привабливо почав виглядати сам пам’ятник Пушкіну. Його реставрація потребує окремого проекту, погодженого з Мінкультом, оскільки це об’єкт культурної спадщини, тобто «марафет Пушкіна» не входить в план робіт нинішнього капремонту Старого Бульвару. Однак він може бути здійснений в найближчому майбутньому, оскільки стан цього пам’ятника на фоні оновленого скверу може негативно впливати на імідж міста в очах туристів.

А поки будівельники завершують доутрамбовувати плитку й шашку, працівники КП «Зеленбуд» встигли викорчувати декілька пеньків, які псували вигляд зеленої зони обабіч центральної алеї. Комунальники викорчують всі пеньки, зріжуть зайві дерева, завезуть землі під зелені насадження й зроблять там клумби й газони.

Буде замінена система освітлення – стане гарно ввечері, поставлять нові лавки й привабливі урни для сміття.

Старий Бульвар в Житомирі вважається одним з найкрасивіших в Україні. Закладений в середині 19 сторіччя, він, довжиною у 800 метрів, є головною пішохідною і транспортною артерією, що з’єднує центральну частину Житомира з парковою зоною його берегів.

Знайомтесь: Алла Корж.

З 1997-го по 2011 рік працювала в житомирській податковій на посаді начальника відділу аудиту (56 інспекторів у підпорядкуванні). Потім перейшла в ДП “Житомирспецбуд” – стала там заступником директора. Далі працювала в будівельній фірмі. З липня 2012-го року – в органі місцевого самоврядування – житомирській міській раді, займає вищезазначену посаду.

Брала участь у будівництві житлових будинків за адресами: Домбровського, 59, Шевченка, 83, Миру, 21, Миру, 3.

Алла Корж показує де невдовзі буде порядок

Старі урни й лавки замінять на нові привабливі

Це ж саме стосується і цих “опор” освітлення

“Зеленбуд” вже почав наводити порядок в своїй царині – там де земля, трава, квіти й дерева

Почали з викорчовування старих пеньків. Весною тут планують завзято працювати як підрядники, так і “Зеленбуд”, щоб встигнути завершити реконструкцію за рік. Звісно ж при умові, що буде все нормально з коштами.