В Малині вважають, що модернізацією охорони здоров’я влада прирікає жителів району на передчасну смерть

Близько тисячі жителів Малину 8 січня прийшли на відкриту позачергову сесію ради з вимогою не «реформувати» Малинське міськрайонне медичне територіальне об’єднання.

Цією реформою, вважають люди, влада прирікає їх на передчасну смерть.

25 грудня 2013 року голова Житомирської ОДА Сергій Рижук видав розпорядження №412 «Про хід модернізації закладів охорони здоров’я області». Згідно плану реформування основні відділення лікарні (хірургія, реанімація, травматологія), які відповідають за невідкладну медичну допомогу, закриють.

Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас, виступаючи перед обуреними жителями райцентру пообіцяв, що будь-яке рішення, яке приймуть на сесії буде виконано. Та люди не дуже повірили обіцянкам чиновника.

Сесія вирішила до 14 січня дати обласній владі час переглянути і привести у відповідність розпорядження голови ОДА Сергія Рижука.

Окрім цього депутати вирішили затвердити та направити звернення міської громади до Адміністрації Президента України та центральних органів виконавчої влади, сформувати для участі у врегулюванні проблеми робочу групу.

Депутат малинської міської ради Олена Оксененко пояснює: «В нашому медичному центрі нова та сучасна технічна база, у нас лікуються не лише люди з міста, а й навколишніх районів. Спочатку йшла мова про те, що «реформують» наш заклад і люди їздитимуть в Коростишів за 70 кілометрів на лікування, сьогодні вже мова йде про Коростень – майже 100 кілометрів. Діти, люди похилого віку ризикуватимуть своїм життям, якщо буде потрібна невідкладна медична допомога».

Якщо влада не почує вимоги людей, жителі Малина погрожують протестами і перекриттям авто,- та залізничних шляхів.