В Житомирі йде боротьба за владу. Фото

Два табори на одному майдані Корольова сьогодні зібралися в Житомирі, щоб відстояти свою думку щодо ситуації в країні.

З самого ранку сходи, які ведуть до входу в облдержадміністрацію зайняли декілька сотень прихильників влади – в своїй більшості люди середнього й старшого віку. В цей час біля пам’ятника Корольову з гучномовцем свій протест висловлювали євромайданівці.

Протест протікав у мирній формі – до гучномовця опозиціонерів допускали бажаючих виступити з табору, який підтримує владу.

Мітингарі від влади звинувачували організаторів євромайдану в тому, що вони провокатори й роблять революцію в надії сісти в теплі владні крісла на кошти американців, використовуючи при цьому патріотичні почуття українців, готових стояти на майдані виключно за власну гідність. В свою чергу тих, хто підтримує владу звинуватили в продажності, символічно кинувши на землю гривні, як символ підкупу й закликали перейти на бік народу.

Обидві сторони закликали до миру, можливо тому, що на майдані було більше людей старшого віку, які прожили значну частину життя й розуміють його цінність.

Водночас, ситуація може вийти з-під контролю в разі активізації радикальних елементів. Хто буде в цьому винен – влада чи опозиція, питання другорядне. Головне буде – які це матиме наслідки для мирного населення, кожної окремої людини.

На цьому тлі в обласній раді представники опозиційних партій створили депутатську групу “Народна рада”, а в міській раді в сесійному залі зібрали чергове засідання “народної ради”, на якому міський голова Володимир Дебой повідомив про скликання чергової сесії міської ради, на якій прийматимуть бюджет міста на 2014-й рік.

Нагадаємо, представники спільноти євромайдану вимагали проведення сьогодні позачергових сесій міської та обласної ради, однак засідання не відбулися – міська рада позачергову сесію не скликала, обласна сесія не відбулася через відсутність кворуму.

Водночас, самі ж опозиційні депутати говорять про те, що законодавство не передбачає створення альтернативних органів рад, які б представляли інтереси всієї громади. Створення народної ради оскаржує прокуратура в суді.

Ситуація зі створеннями рад, які представляють лише одну сторону, а тим більше інтереси окремих груп є небезпечною, оскільки порушує баланс рівноваги представництва представників різних політичних поглядів в міській раді. Це означає, що право на формування такої ж самої народної ради мають і ті представники громади, які не розділяють погляди організаторів євромайдану. В такому разі може бути спровоковано громадянський конфлікт, оскільки дія з однієї сторони завжди породжує протидію з іншої. Окрім цього всі розуміють, що в Житомирі протест, в тому числі й в сесійному залі міської ради не такий, яким він був у 2004-му році.

В цій ситуації обидві сторони для залучення на свій бік прихильників з числа мирних громадян, за чию долю опікуються координатори мітингів мають мислити як національні лідери, мотивані намірами об’єднати тих людей, які сьогодні в Житомирі стоять по обидва боки, на щастя, поки що не барикад.

За роки незалежності ні “любі друзі”, ні “проросійські”, ні “центристи” не змогли створити систему, яка б розвивала українців, давала їм замість “риби” вудочку. Були тільки заяви. Значна частина українців й досі чекає від уряду подачок, а Президент-Прем’єр в образі доброго царя говорить про “покращення”.

Водночас, ніхто не наважується сказати вголос про те, що кожен сам відповідає за власне благополуччя, але держава має створювати всі умови для розвитку людського потенціалу на благо загального благополуччя, бо з електоральної точки зору краще пообіцяти дати готове, приглушивши в людині паростки розвитку.

І навряд чи цю вудочку у вигляді створення системи стимулювання розвитку громадянина дадуть в разі “перезавантаження влади” ті, хто її реально добивається, оскільки в житомирській опозиції є чимало скандальних постатей, які, розігруючи карту вимагання від регіоналів виходу з партії, самі ж мовчать про те, що мають з ними спільний бізнес, на своїх підприємствах не створюють європейських умов праці й займають посади в органах влади.

Еліта – владна-опозиційна – є еліта, а середній клас, робітники до влади ніколи не прийдуть – це яскраво підтвердили часи формування СРСР, коли революція робилася під гаслами “влада – радам” (як сьогодні у Житомирі), “управління державою народом”, а натомість на зміну царській еліті прийшла партноменклатура в озвірілому диктаторському образі.

Прикладом реалізації того, що українцям обіцяють опозиціонери й влада є соціалізм скандинавських країн.

Економісти, експерти, політологи останні роки кажуть про те, що в Україні (як в Росії) відсутня при владі відповідальна еліта, що державне управління опирається на силу криміналу, що ті, хто керує, й заявляє намір зробити українців щасливими, насправді, не ті, за кого себе видають, бо думають не про державу, а про контроль над масами, наступні вибори й власний гаманець.

Меркантильну боротьбу еліти за перерозподіл ресурсів та розкол народу на тих, хто за “стабільність” й тих, хто проти Януковича можуть використати зовнішні сили.

Сергій Фещенко