Володимир Дебой: «Мені соромно за ватажків, які дурять людей»

В Житомирі вирують політичні пристрасті.

На мапі країни міська та обласна ради Житомира значаться, як захоплені народною владою. Насправді ж захоплення, як такого не сталось, в тому числі й завдяки тому, що в мерії відкрили турнікети й впустили людей всередину.

Мер Житомира Володимир Дебой висловив своє бачення суспільно-політичної ситуації в країні.

“Не може окреме місто жити своїм життям, а держава іншим, – каже мер Житомира. – Ситуація з Києва перекинулась на регіони, міста України. В певній мірі це зроблено штучно, оскільки боротьба в Києві затягнулась і щоб створити, як було сказано одним з лідерів, «другий фронт», ескалацію перекинули в регіони.

Боляче це усвідомлювати, оскільки мова йде про провокування того, щоб пішов не просто земляк на земляка, українець на українця, а пішов сусід на сусіда, брат на брата.

В період помаранчевої революції не допустили кровопролиття. В цей раз, на жаль, в ряді міст України пролилась кров.”

Довгий час Житомир балансує на межі, але допоки місту вдається виправдовувати своє мирне ім’я.

– Житомирщина – центральна частина України, яка уособлює в собі частину західного менталітету, частину східного. Сьогодні тут мирно співіснують конфесії, національності, культури.

Тому влада Житомира зробила все для того, щоб у місті волевиявлення людей було вільним, і люди спочатку заснування Майдану в Києві до сьогоднішнього дня мали і мають можливість збиратись вільно, висловлювати свої позиції.

Разом з тим з’явилась частина радикально налаштованих людей, які готові на своєму шляху трощити, бити. Насилля веде до насилля. Напад має супротив, а в результаті – можливі жертви та кровопролиття.

Після штурму обласної ради вогнище майдану перенаправили на міську раду Житомира.

Щодо ситуації в міській раді, мер переконаний, що єдиний повноважний орган – це обрана під час виборів у 2010-му році Житомирська міська рада шостого скликання.

Що таке міська рада? Це легітимний орган, обраний всією громадою міста, житомирянами, де 30 депутатів – мажоритарників, обраних людьми безпосередньо і 30 депутатів обраних по партійним спискам. Це всенародно обраний міський голова і це легітимний виконавчий комітет.

Я зібрав позачергове засідання виконавчого комітету, запросив на збори депутатів від всіх фракцій і партій і зініціював проведення позачергової сесії. Ми одразу запросили в зал представників Майдану, зробили технічне озвучення сесії на вулицю для того, щоб люди, яким це цікаво, могли чути.

І 42 депутаті, які були присутні в залі, прийняли одноголосно звернення до Президента України з тими вимогами, частина яких уже виконується.

Друге питання – це було створення «народної ради». Проте, самі ініціатори не до кінця розуміли, що вони хочуть створити. Тому депутати міської ради запропонували створити депутатську групу в міській раді під назвою «Народна рада».

Сьогодні кожен депутат у Житомирі несе відповідальність за недопущення насилля й кровопролиття.

Так само, як і представники народної ради, мер посилається на Конституцію.

Я не хочу дурити і вводити в оману людей, тому що є Конституція України, яку визнають на сьогоднішній день всі, як основний закон України. Ми маємо жити за цим законом як демократичні, законослухняні, європейські люди. Будь-яка кількість людей, наприклад 200-500 активістів, не можуть представляти народ Житомира, який складає 300 тисяч.

Я думаю, що сьогодні представники громадських організацій та активісти це чітко зрозуміли. В деяких областях створені народні ради вважаються дорадчим органом. Це представницький орган від тих людей, які вийшли сьогодні на Майдан. Це логічно, законно й в правовому полі.

Тому сьогодні в місті Житомирі є міська рада, як легітимний орган, є міський голова, обраний житомирянами, і є виконавчий комітет, який за поданням міського голови підтриманий на сесії міської ради.

Це і є ті органи, які сьогодні виконують функцію народовладдя в місті Житомирі. Все інше – це незаконне підбурення до повалення конституційного ладу і устрою правової держави.

На початку лютого в нас має проходити планова чергова сесія, і ми зараз до неї готуємось. На ній заплановане прийняття бюджету міста, бо це одне з найважливіших питань на сьогоднішній день. Це заробітна плата працівників бюджетної сфери. А друга складова – фінансування ремонтних робіт, які будуть виконуватись в цих соціальних закладах.

Вже зараз нам потрібно планувати проектно-кошторисну документацію, експертизу проектів і після весною починати капітальні ремонти. Кожен день відтягування цього процесу обернеться тим, що ми не зможемо виконати заплановане вчасно.

Також важливе питання – борги міста перед підприємствами за виконані минулоріч роботи. Чим довше ми відтягуватимемо з прийняттям бюджету, тим більше проблем буде створено в родинах працівників цих фірм, які очікуют зарплати, оскільки підприємці виконували роботи наперед й тепер чекають кошти.

Є певна когорта депутатів міськради, які ніби навмисне блокують сьогодні вирішення цього питання, бажаючи викликати невдоволення житомирян у своїх політичних інтересах.

Днями в місті сталося два серйозних пориви водогону та вибух газу в районі Сінного ринку, погодні умови вимагають посиленого догляду за дорогами.

І що виходить? Ми замість того, щоб вирішувати нагальні питання граємось в політику, блокуємо господарську діяльність міста?

Міська рада – це на 99% орган господарський, виконком – це на 100% господарський орган.

Я звертаюсь до всіх житомирян – давайте не допустимо сьогодні дестабілізації ситуації в місті, збережемо відновлене цілодобове водопостачання, збережемо тепло в будівлях і нормальне освітлення міста, щоб місто наше жило, і в нього йшли заплановані інвестиції.

Дуже прикро це казати, але в середу Житомир мав приймати делегацію німецького фонду, який надає допомогу з утеплення шкіл та садочків. Так ось партнери скасували свій візит в зв’язку з подіями, які відбуваються. Ми вже втрачаємо.

Можливо дехто не хоче про це чути, але ми мусимо діяти в межах закону. І будь-яке введення в оману, тим більше людей, які романтично вийшли з щирим бажанням змінити своє життя на краще, брехати їм на самому старті – це принизливо.

Мені було соромно за деяких ватажків, які розуміючи, що дурять народ, робили це свідомо. Коли я казав про правову позицію, дехто пробував провокувати і кричав «Ганьба!».

Нехай це буде на совісті цих людей. Треба бути чесним. Народ в нас мудрий, він розбереться.

Діана Мінаєва

Прес-служба ЖОГО МІР