Житомир. “Гаряча” п’ятниця. Другий день протесту

В Житомирі о 12-й годині дня близько тисячі чоловік активно пікетували міську раду. Вчора в в перший день протесту був вечірній штурм ОДА.

Протестувальники сьогодні зранку кликали міського голову Житомира Володимира Дебоя вийти до громади й висловити свою позицію щодо ситуації в країні, в першу чергу що стосується кровопролиття, яке відбулося в Києві на вулиці Грушевського.

В цей час в мерії відбувалося позачергове засідання міськвиконкому під час якого кожен член виконавчого комітету висловив свою позицію щодо ситуації в країні.

Мер вийшов до людей. Йому зачитали вимоги громади, серед яких було створення народної ради, яка має перебрати повноваження міської ради та формування народних дружин самооборони. В разі незгоди з цими вимогами, протестувальники заявили, що знімають з себе всю відповідальність за подальші дії й їх наслідки та перекладать її на владу.

Отримати однозначну публічну згоду мера на запровадження такого сценарію передачі влади активістам не вдалося, водночас представники майданівців увійшли до складу групи з підготовки узгодженої позиції міської ради щодо подій в державі.

На 15-00 в мерії скликали позачергове засідання міської ради.

На розгляд сесії винесли питання про суспільно-політичну ситуацію в державі.

Сесію транслюють на вулицю.

Перед початком засідання представник громадського сектору повідомив про те, що регіонал, депутат міської ради Олег Самчук вийшов з Партії Регіонів.

15.57. Порядок денний затверджено. Окремо розглядатимуть вимоги житомирського майдану, окремо прийматимуть рішення щодо позиції міської влади з приводу подій в державі.

16.00. Радько пропонує створити Народну раду й затвердити її положення. Стрякіна каже – такий формат неконституційний.

Дебой. “Невірно закривати очі на те, що відбувається на вулиці. Нам вдавалося забезпечувати порядок. Ми з вами підтримували назву Житомира як міста жита і миру. Сьогодні ситуація напружена і не тому, що в Житомирі щось сталося. Нам потрібно висловити своє бачення стосовно суспільно-політичної кризи. Для цього ми скликали виконком, який вислухав активістів майдану. Я думаю, було б правильно дати слово активістам, представникам людей, які стоять на вулиці.

Житомирщина – не схід і не захід. Нам вдавалося знайходити компроміс. Сьогодні стоїть житомирянин проти житомирянина. Сьогодні на вулиці стоять наші діти, наші родичі. Я закликаю не загострювати ситуацію й шукати рішення, яке б зняло напругу.

Якщо ми приймемо мудре демократичне рішення, воно забезпечить правопорядок в Україні.”

На вулиці кричать “ганьба”.

Представник громади з трибуни міської ради. “Ви говорите про забезпечення правопорядку, але хто до цього довів – ви і ваша партія. Корупція – ви погрузли в ній. Ви одягаєте окуляри перед людьми, мовляв, я такий гарний.

Іван Фурлет. “Громадяни, які виступають за зміну влади, стали об’єктами нападу злочинної структури, яка координується владою. Це тероризм по відношенню до громадян”.

16.40. Володимир Михалець, голова фракції “Батьківщина” у міській раді зачитує текст звернення до Президента України. Одна з вимог – одночасні позачергові президентські й парламентські вибори.

16.44. Рішення щодо цього звернення прийнято одноголосно – 42 депутати. Зал аплодує.

Депутат Олег Горай: “Вивісьте список депутатів, які були зареєстровані на початку засідання, але зникли з зали під час основного голосування дня”.

Дмитро Ткачук: “Це викривлення вимог майдану. Ми вимагали створення народної ради, до складу якої ввійдуть депутати, які готові відцуратися від ПР. Зараз створюється депутатська група. Сьогодні народна рада формується виключно з числа депутатів міської ради. ніхто не скасовує органи місцевого самоврядування – залишається міський голова, вкиконком, але ця рада зможе переформатувати міську владу”.

Михалець: “Фракція “Батьківщина” готова ввійти в склад нової народної ради.

Сергій Оніщук: “Свобода” також готова ввійти в склад народної ради. Прошу оголосити перерву, щоб депутати змогли написати заяви на входження в народну раду на вимогу майдану.

Олександр Радько, “Батьківщина”: “Думаю, всі порядні депутати стануть членами цієї народної ради”.

Депутат Олександр Ткаченко: “Партійний майдан закінчився тоді, коли Яценюк сказав, що лідер майдану – народ. Звертаюсь до “Демальянсу” – не підставляйте під це партійні знамена, як це робила Партій Регіонів. Без політики”.

Без політики. Депутат від “Батьківщини” Забродський й регіонал Онопрієнко під час перерви в засіданні сесії.

16.24. Депутати вийшли на перерву писати заяви на вступ до народної ради. Частина з них – до людей на вулиці.

Дебой вдруге вийшов до людей, де його спитали що він думає про народну раду, створення якої вимагають народні представники.

“Народна рада – це і є легітимна міська рада. Депутати мають право на об’єднання, але якщо ми демократи, то не потрібно примушувати до цього. Кожен має вирішувати добровільно.” Дебой

17.44. Депутати займають робочі місця в залі.

Дебой. Ми пропонуємо депутатам всіх рівнів долучитися до забезпечення громадського порядку в місті, маючи мандат депутата міської ради, Богунського, Корольовського району.

Депутат Горай: “Закликаю депутатів, присутніх у залі, не зволікати й зробити те, що вимагає народ. Прийміть вольове рішення про вступ до депутатської групи “Народна рада” й узгоджувати кожне її рішення з тими, хто на майдані.

Закликаю створити народну дружину з числа громадян.

Хочу сказати, що право підтримувати чи не підтримувати ту чи іншу політсилу на совісті кожного громадянина, але зважаючи на те, що відбувається в державі вцілому, незалежно від політичної приналежності прийняти рішення, чи підтримуте ви те, що відбувається.”

17.50 Міський голова закриває сесію. Звучить гімн.

17.55. Зал не розходиться.

Шелудченко: “23 депутати написали заяви на вступ в народну раду”.

Дебой: “Є депутати, які написали заяви, рада сформована. Ми зачитаємо список депутатів, які ввійшли в раду. Ця рада завтра розпочне свою роботу об 11-00.”

Протестувальникам це не сподобалося.

17.57. В залі вигуки “Банду-геть”, “ви ще не награлися з вогнем?”.

17.59. Дебой скликає засіданння регламентної комісії.

Протестувальники вважають, що їх спробували ввести в оману, оскільки сесію закрили до голосування за створення народної ради.

Група громадян в сесійному залі аплодує. Кажуть, “поступила інформація, що внутрішні війська в Києві склали щити, відвезли на базу ” ковш планировочный” й відмовились воювати з народом”.

18.19. Мер повертається в зал.

18.21. В сесійний зал житомирської міської ради вривається близько 200 людей з вулиці. Вигуки “ганьба”.

Виступає представник козацтва. Йому доручили забезпечувати порядок в раді. “Ми охороняли цю сесійну залу. Заспокойтесь, я такий же представник як і ви. Давайте не будемо робити провокації.”

Дебой. “Ми почали процес формування народної оборони. В нас відбулося засідання з регламенту. Для того, щоб зареєструвати народну самооборону, нам треба провести ще одне голосування.”

18.25. Проходить електронна реєстрація.

Дебой: “Зачитайте список депутатів, які беруть відповідальність за це голосування”.

Горай: “Для того, щоб рекомендація комісії була виконана, треба проголосувати за питання, щодо створення депутатської групи “Народна рада”.

Дебой ставить на поіменне голосування питання щодо створення народної ради.

18.30. Народна рада створена.

Горай: “Це маніпуляція – це було голосування щодо створення депутатської групи “Народна рада”.

Люди вимагають озвучити прізвіща депутатів, які залишили сесійний зал.

Дмитро Ткачук: “В нову народну раду не мають входити регіонали. Ми маємо володіти цією інформацією”.

Пропонують в міській раді прибрати турнікети.

Депутат Сергій Оніщук: “Я пропоную створення народної ради в Житомирі з урахуванням критеріїв, які озвучив Дмитро Ткачук.”

Дебой. “Я попри політичний тиск не люблю брехню й те, що вводить людей в оману. Ми можемо створити народну раду. Але говорити, що це єдиний легітимний орган є те, що протирічить закону.”

Крик “Ганьба”.

“В Конституції України сказано, що єдиним джерелом ради є народ” – протестувальник.

Ткачук: “Ми голосуємо за створення народної ради як єдиного легітимного органу в Житомирі”.

Дебой ставить на голосування створення народної ради, яка є єдиним легітимним органом влади в Житомирі.

38 за. Рішення прийнято.

Заступник міського голови Галина Семенець каже, що народ реалізує свою владу через закони, зокрема, Конституцію. Легітимними органами влади, яким народ делегує повноваженння є ради. Інші структури в такий спосіб не можуть перебирати повноваження рад. Окрім того, Семенець звертає увагу на те, що рішення про створення цієї ради приймалося вже після закриття сесійного засідання.

Представники протестувальників кажуть, що рішення ради може бути оскаржене в прокуратурі.

Михалець. “Відійдіть від трибуни. Не перетворюйте владу в базар. Ми не повинні замість однієї банди привести до влади іншу.”

Дебой: “Є пропозиція затвердити народну раду в складі депутатів, які відповідають критеріям, затвердити поіменно з можливістю долучення до складу цієї ради.”

Дебой зачитує список тих, хто ввійшов у склад народної ради.

Оніщук, Боровська, Стойко, Шелудченко, Машковський, Гундич, Янушевич, Мірошніков, Горай, Тичина, Рабінович, Радько, Позняк, Савченко, Симанько, Забродський, Савенко, Глазунов, Михалець, Цимбалюк, Ковалюк, Величко, Кучерявенко, Дехтяренко, Буряченко, Мойсеєв, Кропивницький, Фещенко, Онопрієнко, Башек.

За 37. Народна рада створена.

Вигуки: “Слава Україні – Героям слава”

19.37. Дебой повтовно закриває сесію. Лунає гімн.

___________________________________________________________

Фото дня.

Вечір