“Город уміраєт”. Напрацювання Дебоя

Для того, аби житомиряни могли оцінити діяльність Володимира Дебоя як міського голови, прес-служба міської ради подала основні напрацювання минулих 3 років у Житомирі.

Під час позачерговової сесії міської ради, на якій знімали Дебоя, депутат Савенко постійно наголошував на тому, що “горад уміраєт”.

Серед основних напрацювань – вирішення проблем, які «лежали» на Житомиру десятки років.

Музична школа по вулиці Михайлівській – будувалася упродовж 15 років. У 2010 році (за 13 років від початку будівництва) була побудована на рівні фундаменту. Фактично за 1,5 роки її повністю добудовано. У серпні 2012 року 600 житомирян вже могли здобувати тут музичну освіту.

Інфекційне відділення дитячої міської лікарні – на його добудову і відкриття Житомир чекав майже 20 років. У 2012 році відділення введено в експлуатацію, додатково залучено сучасне медичне обладнання, нові меблі.

Погашено 16,3 млн.грн. «кредитного ярма» комунальних підприємств, що у кінці 2010 року місто отримало «у спадок». Одержані у 2006-2008 рр. кредити лише накопичувалися, до 2010 року не було погашено жодної копійки. До кінця 2012 року кредити ТТУ, «Зеленбуду», СККПО, КВЖРЕПів та ін. комунальних підприємств погашено до нуля.

Цілодобове водопостачання для всього Житомира – проблему не могли вирішити упродовж 18 років. За 3 роки на посаді міського голови Володимиру Дебою це вдалося – 94 тис. житомирян, які раніше не мали вночі води, тепер також із цілодобовим водопостачанням, ще 10 тис. мешканців міста цьогоріч отримали гаряче централізоване водопостачання.

Піднято з колін ТТУ – у 2010 році КП «ЖТТУ» було передано новій владі із 13,6 млн.грн. кредитів, напівпорожнім парком рухомого складу. Якщо раніше щороку з підприємства списувалося десятки тролейбусів і трамваїв на металобрухт, то за нової каденції процес «різання» рухомого складу зупинено. За останні 3 роки рухомий склад підприємства збільшився на 20 одиниць: 5 київських тролейбусів, 5 вінницьких трамваїв, 1 трамвай та 9 тролейбусів, зібрані силами працівників ТТУ із запчастин.

Житомир – лідер у сфері енергоефективності. Якщо у 2010 році слова «Житомир» і «енергоефективність» не мали нічого спільного, то у 2013 році міжнародні експерти визнали: Житомир – лідер в Україні у запровадженні енергоефективних проектів.

Володимир Дебой з першого року на посаді міського голови взяв курс на новітню сферу – енергозбереження. Як результат – комплексне утеплення ДНЗ №21, заміна понад 1800 ліхтарів із лампами розжарювання на світлодіодні, утеплення пілотного будинку по вул. Київській.

Понад 20 мільйонів євро, залучених від міжнародних фінансових інституцій, – таких показників інші міста не могли досягти і за 10 років. Житомир мав перспективи провести модернізацію як мінімум 30% мереж теплопостачання, здійснити утеплення ще 19 закладів бюджетної сфери (школи, дитячі садочки, лікарні), збудувати перший у місті енергоефективний квартал, а також отримати 120 мільйонів гривень безповоротних коштів на модернізацію системи водопостачання, будівництва 2-ї резервної гілки подачі води. Володимира Дебоя визнано найенергоефективнішим мером України.

Медицина. На базі міської дитячої лікарні відкрито сучасну лабораторію.

Здійснено ремонт та придбано сучасне обладнання для кардіологічного відділення ЦМЛ №2, дитячої міської лікарні, ЦМЛ №1.

На базі дитячої поліклініки відновлено роботу басейну для реабілітації дітей.

Безкоштовно залучено 5 сучасних реанімобілів для швидкої допомоги, автомобіль для першого у місті «соціального таксі».

Освіта: Уперше у 2012 році збільшено натуральні норми харчування для дітей дошкільних та загальноосвітніх закладів – від 47% до 80-85%.

Розпочато добудову корпусу (басейну) НВК №25 по вул. Бориса Тена, 84-а. Підготовлено всю документацію та закладено у проект бюджету кошти на реконструкцію дитячого садочку по вул. Якубовського. В дитячих садочках додатково відновлено роботу ще 18 груп.

Проводяться капітальні ремонти у школах, здійснюється заміна вікон за програмою «50 на 50». У Житомирі вперше з’явилися спортивні майданчики на базі шкіл зі штучним покриттям. У 10 разів збільшено підтримку талановитої молоді.

Дитячий табір «Супутник» вже декілька років визнають кращим у області.

Благоустрій.

Благоустрій каменя заснування міста та скверу на Замковій горі, відновлення роботи фонтану «Космонавт», ковані фігури, сучасний в’їзний знак до міста, реконструкція Мистецьких воріт, багатофункціональний майданчик для сімейного дозвілля, Мистецька алея, пам’ятник морозиву, сквер та ін.

2014 рік.

У проекті бюджету заплановано спрямування коштів на добудову корпусу дитячого садочку по вул. Бориса Тена, 84-а, реконструкцію дитячого садочку по вул. Якубовського, 10, добудову літньої естради «Ракушка», реконтрукцію мереж по вул. Михайлівській, проведення ІІ черги ремонту Старого бульвару, капітальний ремонт скверу на розі вулиці Московської – Лятошинського, реконструкцію майдану ім. С.П. Корольова, а також збільшення підтримки ТТУ, кошти на ремонти доріг, прибудинкових територій, житлового фонду.