Олександр Сопронюк презентував в Житомирі збірку «Самотній вовк»

У рамках лютневого «Поетичного понеділку» започатковано акцію для переможців літературного слему – відтепер їм видаватимуть, за сприяння житомирської «Кавоманії», власну поетичну книжку невеличким накладом.

До закінчення цього року планується видати 11 книжок переможців слему та 12-ту – збірник з їхніх кращих творів. Першим переможцем слему став поет, викладач Житомирського політехнічного професійного ліцею Володимир Ковальчук.

Переможця обрали шляхом відкритого голосування публіки та експертів – поетеси, члена НСПУ, керівника літературної студії імені Михайла Клименка Світлани Штатської, поета, видавця Олега Левченка, поетеси Ларіси Паламарчук та гостя «ПП» – поета, публіциста, члена Асоціації українських письменників Олександра Сопронюка.

Саме він і задав тональності лютневому «понеділку» – презентував свою збірку «Самотній вовк». Його вірші щемкі, ліричні, пронизливо-патріотичні. Їх варто читати в невеликих камерних залах, щоб проникнутися глибиною поетичного тексту, відчути самотність та тугу «самотнього вовка», який втратив багато кого з друзів, кохану, але не згубив під час буттєвого шторму власні душу, переконання, запал.

Поет висловив своє бачення нинішніх подій у Києві, поділився спогадами про свої друзів-літераторів, які занадто рано пішли у засвіти: Юрка Ґудзя, Олеся Ульяненка та інших, а також представив публіці мистецький часопис «Артанія», творчим працівником якого є.

Також зі своїми спогадами про Юрка Ґудзя виступила поетеса, гумористка, голова Міжнародного братства Юрка Ґудзя Марія Рудак й запросила на вечір його пам’яті, який традиційно влаштовується у лютому в Житомирі.

Крім того, публіка ознайомилася з новим номером літературно-мистецького журналу «Люблю+Слово», який у Житомирі видає подружжя Олега та Галини Левченків. А Світлана Штатська вже традиційно зробила розвідку в творчість літераторів рідного краю й розповіла про уродженця села Кодні Житомирського району, прозаїка, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка В’ячеслава Медведя та дитячого письменника, журналіста, лауреата «Корнійчуковської премії» та інших відзнак, коростенця Віктора Васильчука.

Марія ХІМИЧ

Людина непростої долі. Сім’ї немає, знає багато про агентів КГБ серед нинішніх опозиціонерів, в університеті мав проблеми – хотіли вигнати. А все тому, що боровся за незалежну Україну. Нині на майдані в числі тих, хто на передовій боротьби. Критикує лідерів опозиції за те, що окремо від народу, ЗМІ – за те, що в погоні за рейтингами показують обличчя людей, які впускають в свої оселі побитих, ну а нинішніх керманичів розносить нещадно. Каже, після зміни влади з’явиться команда, яка наведе лад в країні. Проникливо читає вірші.