У Коростені чорнобильці через прокуратуру почали безстрокову акцію біля райдержадміністрації

13 лютого, у Коростені ГО «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи» розпочали безстрокову акцію біля райдержадміністрації з підтримкою рішення районної ради, щодо звернення до Януковича.

Вони принесли вінки, портрети вбитих майданівців, запалили свічки.

За словами чорнобильців, вони не розуміють, чому органи прокуратури оскаржують це рішення, намагаючись захистити Президента від звернень громадян та депутатів, не бажаючи щоб думка жителів району була почута Президентом.

“Саме тому ми написали лист до президента та місцевих чиновників, в якому засуджуємо невміння державної влади адекватно і своєчасно реагувати на виклики суспільства, дослухатися до думки громадськості, що власне і стало причиною виходу людей на майдан, і подальшого загострення конфлікту. Ми підтримуюмо та солідарні з думкою депутатів, щодо позачергових вибори Президента України та Верховної Ради України, засуджуємо дії представників органів влади щодо побиття громадян країни”, – зазначив Віталій Юшкевич, голова Ради Коростенської громадської організації «Союз ветеранів ліквідації чорнобильської катастрофи».

Якщо навіть суд скасує рішення Коростенської районної ради, чорнобильці обіцяють, що звертатимуться до Президента самі.

При цьому, голова Коростенської районної ради Віктор Кутішенко, отримуючи звернення від керівників громадської організації пообіцяв, відстоювати оскаржуване рішення районної ради «поки у нього є сили і здоров’я».

Наразі у чорнобильців такі вимоги:

1. Негайно звільнити, без будь- яких умов, всіх затриманих активістів Майдану, як у Києві так і на місцях, і закрити відносно них кримінальні провадження, припинити переслідування активістів і журналістів.

2. Невідкладно розслідувати протиправні дії та притягнути до передбаченої законодавством відповідальності правоохоронців, які перевищили службові повноваження при розгоні мирних мітингувальників та за виконання завідомо злочинних наказів.

4. З метою створення парламентсько-президентської республіки у визначеному Конституцією України порядку, повернути Конституцію України в редакції 2004 року.

5. Задля відродження довіри до органів державної влади, на основі нового виборчого законодавства, провести позачергові вибори Президента України та Верховної Ради України.

6. Ініціювати проведення позачергового з’їзду політичної партії «Партії регіонів» для прийняття оцінки політично-економічної ситуації в країні та засудження дій членів партії та посадових осіб, що скомпрометували інститут Президента, як гаранта Конституції України.