У Житомирі ЗАВЕРШИЛИСЬ громадські слухання бюджету. Стенограма засідання. Фото

4 лютого у Житомирі розпочались громадські слухання бюджету міста на 2014 рік.

14. 00. Зал міської ради забитий людьми.

14.10. Наразі виступає директор фінансового департаменту Сергій Гаращук. Він представив проект бюджету та відповідає на питання присутніх.

14.30. Обговорили фінансування ТТУ. Микола Савенко звинуватив владу у ситуації на підприємстві, бо ті “прогавили” державну програму. Мер Дебой запевнив, що в новому році поставлять на дорогу ще 12 нових машин, по тролейбусу щомісяця.

15.30. Присутні слухають про фінансування забеспечення та ремонту шкіл. Звучить сума в 7 млн. грн.

17.00. Заслуховують видатки на культуру. Говорять про нові автобуси для управління. Планують до дня міста завершити ремонт ракушки, сума – 6,6 млн. грн.

На черзі обговорення бюджету у сфері ЖКГ. Планується виступ Півоварової та Марцуна.

17.20. Олександр Марцун зазначив, що в бюджеті на реконструкцію доріг передбачено 18 млн. грн. Окрім того, мають придбати комплексну техніку для ремонту доріг УАШ та каток.

17.31. Починає виступ Світлана Півоварова.

Прибудинкові території, 25 житлових будинків – 3 млн. грн.

27 дит. майданчиків – 1 млн. грн.

Ремонт інженерних мереж – 3 млн. грн.

18 будинків- поміняють шифер за 2 млн. грн.

Ремонт мяких покрівель за новою технологією – 3 млн. грн.

Ремонт ліфтів – 3 тис. грн.

110 тис. грн. на придбання для 11 жеків техніки для прибирання вулиць.

Люди запитують Світлану Півоварову: чому ОСББ фінансуюються вибірково?

Світлана Іванівна пропонує принести акти на ремонти до неї і вирішити всі питання.

17.45. Депутат Олександр Величко звинуватив Півоварову в лукавстві. В бюджеті розвитку закладено, що мешканці сплачують на ремонт 30%, а міський бюджет 70%. Окрім того, задля отримання фінансування мешканцям обовязково треба свторювати ОСББ. Депутат підрахував, що для квартири стандартної “хрущівки” вийде сума в місяць 800 грн., а частина в такому стані, що вони ніколи не створять обєднання.

Світлана Іванівна вважає, що лукавить депутат і коли мешканці платять за ремонт, вони починають бережно відноситись до свого житла.

Депутат запропонував, щоб люди довіряли варто створити сайт на якому буде видно обіг коштів. Півоварова відкинула пропозицію, бо вважає, що мешканці самі мають контролювати кошти.

17.55. Депутат Михалець вважає, що система співфінансування згідно чинного законодавства не запрацює. Бо не зрозуміло хто збиратиме кошти і хто контролюватиме ремонт жеку.

І люди не завжди потянуть сам ремонт.

Михалець ще запитує,коли врегулюється питання з бродячими тваринами та побудови притулка. Кошти, щороку виділяються на будівлю, а притулку нема. Вклали мільйон і цього року ще 500 тис. грн.

Він пропонує виділити кошти на фонд “Чотири лапи” або вкласти краще мільйон і завершити створення притулку. Просить дату завершення притулку.

Світлана Півоварова каже, що з фондом працювати будуть паралельно.

Світлана Іванівна назвати дату неможе.

18.10. Мешканці зачитують програму утилізації відходів на 12-16 рр., кажуть вона не виконується, бо перевізник має створювати майданчики для контейнерів, як і закуповувати контейнери, а не жеки, як зараз. На це виділяється 10 тис., щомісяця. Висловлюють незадоволення як вивозиться сміття у місті.

Світлана Іванівна каже, що програма до 2016 року і виконується поступово, а зараз розглядається бюджет 2014 року. Завершує виступ.

18.20. Слово взяв мер Володимир Дебой. Подякував всім хто прийшов. Окремо майданівцям. Попросив підняти руки присутніх депутатів. Нарахували 11 депутатів міської ради.

Каже, підтримує відкритість у прийнятті бюджету.

18.22. Почав говорити про вікна у школі. Хто і як на цьому заробляє, в тому числі батьки-бізнесмени. Згадав попереднього мера, яка ставила вікна перед виборами. Обіцяє підняти це питання на сесії.

18.25. згадує досвід Європи у співфінансуванні житла. Вважає, що у Житомирі замаються популізмом, кинули основні проблеми на міській бюджет.

18.27. Мер вважає, що в пятницю бюджет можна приймати. Просить депутатів не використовувати його задля шантажу.

18.30. Люди просять поіменне голосування під час сесії. Також, щоб публікувати в ЗМІ імена депутатів,які не ходять на сесію.

18.31. Депутат Михалець підтримав пропозицію, а також запропонував додати і по депутатським комісіям.

Питає Дебоя чи точно внесуть зміни, які обговорювали?

Дебой попросив завтра депутатів та членів комісій опрацювати і додати пропозиції в рішення по бюджету.

18.34. Люди питають, чому в Житомирі кладуть асфальт в дощ і чому ніхто не покараний за витрачені кошти?

Дебой просить відповісти Марцуна.

Марцун каже щось не зрозуміле, за його словами, якщо асфальтна суміш зроблена його повернути назад на завод неможна. При цьому на репліки з приводу синоптика, каже, що слідкують за цим.

18.40. Володимир Дебой ЗАКРИВАЄ ЗАСІДАННЯ.