У Житомирській області збільшується кількість онкохворих, при тому, чоловіче населення вражається частіше, ніж жіноче

За даними обласного онкологічного диспансеру та обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини, у Житомирській області збільшується кількість онкохворих – 332,8 випадка на 100 тис. нас.

При тому, чоловіче населення вражається частіше, ніж жіноче.

У 2012 році в області показник уперше виявлених онкохворих склав 322,7 випадка на 100 тис. населення (по Україні за 2012 р. – 345,2 на 100 тис.нас.).

Слід також відмітити, що на злоякісні новоутворення хворіє в основному населення старшої вікової групи, але в останні роки все частіше хворіють такими хворобами люди більш молодого віку. Найчастіше вражаються цими захворюваннями, органи дихання, шлунково-кишкового тракту. Крім того, часто виникають пухлини сечостатевої сфери, кровотворної та лімфатичної системи, шкіри, щитоподібної залози. Жінки найчастіше хворіють на злоякісні новоутворення молочної залози.

Населення Житомирщини постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС, що великою мірою вплинуло як на загальну захворюваність, так і зокрема на кількість злоякісних новоутворень.

В останні роки значна кількість людей зловживає курінням, спиртними напоями, вживає неякісні продукти, п’є неякісну воду. Таке безпечне ставлення до шкідливих звичок, нехтування засадами здорового способу життя призводить до збільшення злоякісних новоутворень у мешканців області.

Що потрібно робити, щоб не захворіти на такий страшний недуг?

Насамперед, регулярно потрібно проходити профілактичні медогляди, вести здоровий спосіб життя, пити якісну воду, вживати якісні продукти, збагачені вітамінами та мікроелементами, лікувати хронічні захворювання. Під час літніх відпусток не зловживати перебуванням на сонці, особливо в дні і години сонячної активності. На роботі, пов’язаній з шкідливими факторами, користуватися засобами захисту.

Нагадємо, 4 лютого – Всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями.