В Житомирі, щоб розкривати злочини та берегти майно громадян планують прийняти програму «Безпечне місто»

В Житомирі щоб розкривати злочини та берегти майно громадян планують прийняти програму «Безпечне місто».

Програму «Безпечне місто», реалізація якої розрахована на 2014-2016 роки планують прийняти в Житомирі.

Проект цієї програми презентував під час засідання житомирського міськвиконкому начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Микола Дідківський.

В місті планують створити комплексну функціональну автоматизовану систему, яка миттєво відслідковуватиме ситуації, які загрожують життю й здоров’ю громадян, що дозволить швидко реагувати та економити ресурси відповідних служб.

В минулому році в Житомирі зафіксовано 779 аварій різного характеру в яких загинуло 17 чоловік, 14 тисяч громадян отримали травми невиробничого характеру. Збитки від пожеж – 3,2 мільйони.

Тепер щодо боротьби зі злочинністю. За аналізом міліції, в Житомирі недостатньо особового складу для перекриття всіх вулиць міста, включно з околицями.

Кожен день в Житомирі проводиться аналіз скоєння злочинів – де криміногенна ситуація найнапруженіша – туди спрямовують патруль, «Беркут», ВВ.

Тепер же пропонується в цих місцях встановити камери відеоспостереження, а патрулі спрямувати на інші вулиці міста.

В перший рік впровадження програми в Житомирі планується встановити 14 камер відеоспостереження.

В зв’язку з суспільно-політичною ситуацією в країні член виконкому Віктор Ткачук запропонував перенести прийняття цієї програми.

Депутат облради Віталій Француз висловив застереження: «Щоб не вийшло так, що з 14 камер 10 будуть встановлені на Майдані Корольова. Я полковник, ви полковник, ми ж знаємо для чого це робиться – з метою ідентифікації учасників мітингів».

На це міський голова Володимир Дебой відповів, що на мітингах кому треба й так знімає все, що потрібно, а щоб зняти політичний підтекст з даного питання, запропонував погодити розташування всіх запропонованих камер, окрім Майдану Корольова, де проходять мирні демонстрації.

В міліції зазначають, що схожі програми запроваджені в Коростені й Новограді. Внаслідок роботи цих камер розкривалися злочини, здійснені на вулицях.

«Це не для документування дій пересічних громадян, а для недопущення протиправних дій», – запевняє Юрій Дем’яненко, начальник управління громадської безпеки УМВС в області.

“Правопорядок – це є послуга, яка надається громадянам. Якщо ми будемо відтягувати з прийняттям цієї програми, то ми отримаємо правопорушення, які могли би бути розкритими. Одним з принципів діяльності правоохоронної системи України є невідворотність покарання за скоєне правопорушення, або злочин”, – сказав начальник міськрайвідділу міліції Житомира Володимир Лупащенко.

Житомир – єдиний облцентр, де встановлено лише 3 камери (2 виходять на екран чергового УМВС, 1 – на міський міський інформаційний центр).

Передбачається, що 14 камер, які планується встановити в режимі реального часу виходитимуть на монітор чергового УМВС, та міського інформаційного центру. В планах під’єднати до єдиної мережі камери, встановлені приватними структурами.