В житомирській владі з’явилися ті, кому “чим краще, тим гірше”?

Частина житомирських депутатів саботує вдосконалення проектів рішень, які виносяться на сесію міської ради.

В Житомирі йде тихий саботаж роботи постійних комісій житомирської міської ради.

Про це повідомив міський голова Житомира Володимир Дебой під час засідання міськвиконкому.

Останні засідання постійних комісії житомирської мерії демонструють мінімальну явку депутатів, що призводить до зриву цих засідань, або до неефективності їх роботи в зв’язку з тим, що навіть якщо й збирається необхідна для кворуму кількість депутатів, комісія не може прийняти рішення.

Так, наприклад, напередодні сесії міської ради, яка прийматиме бюджет міста на 2014-рік через неявку частини депутатів з опозиційних фракцій міської ради було зірвано засідання бюджетної комісії міської ради. Відсутніми були Сергій Машковський (Рідне місто), Олег Єлісеєв (Батьківщина), Борис Буряченко (Батьківщина), Андрій Амелін (Батьківщина), Володимир Гірук (ПР).

Водночас, вчора під час громадського обговорення бюджету Житомира на 2014 рік частина депутатів від опозиції намагалася переконати громаду в нераціональності й неефективності витрачання коштів по окремих статтях. Наприклад, зазначалося, що управлінню культури міської ради не потрібен автобус для того, щоб возити житомирських школярів на змагання.

В п’ятницю в Житомирі пройде бюджетна сесія й під неї вже формується відповідна громадська думка, яка б легітимізувала саботаж опозиційними депутатами затвердження бюджету Житомира на 2014 рік вцілому, або ж бюджету розвитку зокрема.

Директор департаменту бюджету та фінансів міської ради Сергій Гаращук, який на засіданнях постійних комісії презентує депутатам бюджет повідомив членів виконкому: «На комісіях від депутатів не звучало жодних зауважень, не надано ні позитивних, ні негативних висновків щодо бюджету».

Заступник міського голови Галина Семенець наголошує: «Проблема в тому, що немає думки на комісіях».

Міський голова Володимир Дебой зазначає: «В Житомирській міській раді йде тихий саботаж роботи постійних комісії».

Опозиціонер Віталій Француз, член житомирського міськвиконкому, щоправда депутат обласної ради теж розуміє в чому ситуація: «Є депутати, які працюють на те, щоб цей бюджет взагалі не прийняти».

Тобто в міській раді Житомира є частина депутатів а також громадських діячів, яких використовують заради підсилення ефекту вулиці, які здійснюють кроки в стилі «чим гірше, тим краще» з метою розміняти прийняття бюджету Житомира – основного фінансового документу міста, який впливає на його життєдіяльність вцілому та добробут громадян на реалізацію плану захоплення влади в Житомирі – змусити мера розпустити виконавчий комітет міської ради, щоб потім ввести в нього своїх представників, але не з метою покращення ситуації в місті, а скоріше навпаки – змусити міського голову реагувати, а відповідно йти на потрібні поступки. Тобто маємо на виході банальну боротьбу за владу під прикриттям інтересами простих людей.

Чим пожертвує Дебой заради того, щоб житомиряни отримали бюджет? Виконкомом, заступниками? І чи повинен міський голова чимось жертвувати, якщо мова йде про забезпечення життєдіяльності міста.

«За питання про оплату піщано-сольової суміші опозиціонери проголосували тоді, коли вже дізналися, що ця суміш завезена. До цього упиралися, шукали за що зачепитися. Хотіли, щоб люди падали й скаржилися на мера», – наводить приклад Дебой.

Це при тому, що деяких житомирських опозиціонерів, які обросли ділянками в гідропарку й інших територіях міста, комунальним майном, посадами у нинішній владі, бізнесі, успіх якого залежить від держзамовлень, а відповідно й дружби з регіоналами, опозиціонерами можна назвати умовно. На відміну від справжнього борця з режимом Олександра Сопронюка, який в понеділок відвідав Житомир, який є дисидентом без маєтків, посад й боротьби за них й якого можна назвати опозиціонером.

“Нині кажуть, що не прийматимуть бюджет розвитку. Але ж ще 26 грудня минулого року депутатам запропоновано бюджет розвитку до розгляду й кропіткої роботи над його вдосконаленням. Що заважало депутатам від опозиції це робити?

Можливо комусь не потрібна реконструкція Михайлівської, але ж там прогнивші комунікації. Ми плануємо ці роботи за кошти екологічного фонду, бюджету розвитку. В Мукачево є центр міста, в Львові є центр, а чому в нас немає? Хто проти реконструкції Майдану Корольова? Далі йдемо до пішохідного мосту – робимо це місце історичним. Не потрібно?

Є популістське рішення – давайте зробимо багатоповерхівку. Але бабусям з приватного сектору ніхто не ремонтує дахи, але ж вони платять податки так само як й всі інші!

Якщо ми говоримо про Замкову гору – чому б не підсипати, підрівняти, зробити там порядок? Не потрібно? Якщо не на часі, то ми готові до діалогу. Давайте сформуємо перелік неперершочергових об’єктів й відкладемо їх фінансування”, – каже мер Житомира Володимир Дебой.

Француз зазначає: “Краще в цей бюджет розвитку внести 5 об’єктів, а не 10, але довести їх до кінця.”

Міський голова звернувся до депутатів міської ради плідно попрацювати ці два дні перед сесією й внести в бюджет свої пропозиції, а розпорядникам коштів, начальникам управлінь, розробникам міських програм належно підготуватися до сесії, щоб чітко роз’яснити громаді які кошти й на що спрямовуватимуться, щоб не було жодних інсценуації стосовно того, що гроші кудись діваються.

Начальник казначейської служби Житомирщини Петро Чорний пообіцяв членам виконкому прийти на бюджетну сесію міської раді й повідомити громаді про те, що інформація розміщена в ЗМІ щодо того, що в Житомирі вкрали 42 мільйони гривень недостовірна.