Вітраж, як частина дизайну будинку

На сьогодні дизайнери використовують не тільки популярний текстиль для дому, а й вітражі і не тільки для вікон і дверей, але і для оформлення перегородок, ширм ніш і отворів в стінах, конструкцій стель, а також стільниць, меблевих фасадів, камінів, плафонів для світильників і бра, дзеркал і ін.

Залежно від техніки виготовлення виділяють кілька різних типів вітражів:
Класичний вітраж – утворений прозорими шматками скла, вставленими в профіль з м’якого металу (свинець, латунь) або пластику.
Накладний вітраж – виходить за технологією фьюзинга, іноді наклеюванням елементів на основу.
Писаний вітраж – на поверхню скла наноситься малюнок прозорими фарбами.
Плівковий вітраж – на поверхню скла наклеюється свинцева стрічка і різнобарвна самоклеюча плівка ( англійська технологія ).
Комбінований вітраж.

Зараз як вітражного декоративного оформлення інтер’єру активно використовуються техніка «тіффані» і фьюзинг скла.
Набірний вітраж в техніці «тіффані» ( назву по імені її творця ) збирається з вирізаних заданого розміру шматочків кольорового художнього скла. Кожен шматочок по периметру зрізу обертається тонкої мідної стрічкою. Ширина стрічки, трохи перевищує ширину скла, загинається на площину скла. Викладені згідно ескізу скла, обгорнуті фольгою, пропаюються оловом з обох сторін. Дана технологія дозволяє робити більш тонкі витончені роботи з дуже дрібних шматочків скла.

Фьюзинг скла ( спікання) – малюнок складається з вирізаних різнокольорових стекол, викладається на склі – основі, а потім спікається в єдиний шар у печі. За допомогою даної техніки виготовляються як вітражі-вставки ( для дверей, меблевих фасадів, світильників ), так і окремі предмети ( годинники, вази, блюда, попільнички і т.д.).

Оригінальні кольорові плями вітражів вносять живу нотку в будь-який інтер’єр.
Конструкції бувають:
– Різної форми, малюнка, відтінків
– Як стаціонарні, так і пересувні
– Суцільні або напіввідкриті
– У вигляді панно або окремих вставок.
Скло – прозорі, непрозорі і комбіновані, а за текстурою – гладкі і рифлені, нерівні. Матеріали для обрамлення виробів різні – кування, багет, гіпсокартон, дерево, метал. Вітражі не змінюються і не деформуються з часом, стійкі до дії вологи, шви герметичні, поверхня зносостійка.

Вітраж – стильний спосіб прикрасити інтер’єр
Вітражі надають простір для ідей дизайнеру і є одним з найяскравіших і виразних прийомів декору.

Тематика вітражних композицій різна: квіти і листя, природа, море і кораблі, сонце, схід, стильові візерунки та орнаменти, абстракція, тварини, пейзажі та інше.

Як правило, вітраж працює на 2 сторони ( тобто для двох різних приміщень ), може бути і подвійним – у проміжку між ними можна вбудувати підсвічування. Рідко, але зустрічаються, багатошарові вітражі.