Енергоефективне майбутнє Житомира

4-5 березня Житомир відвідали представники НЕФКО та GIZ з метою обговорення вже розпочатих проектів з міською владою.

У нашому місті обидві організації НЕФКО та GIZ вирішили об’єднати свої зусилля з метою реалізації низки енергоефективних проектів. НЕФКО затвердила проект з утеплення 19 закладів бюджетної сфери, включаючи грант європейського фонду у розмірі 1,35 млн. євро та кредит – 3 млн. євро.

В рамках проекту українсько-німецького співробітництва «Енергоефективність у громадах» GIZ надає європейського консультанта для супроводження цього спільного з НЕФКО проекту, а саме розробки проектно-кошторисної документації та супроводження робіт, пов’язаних з трьома дитячими садками. GIZ планує надавати консультації за дотриманням Концепції енергоефективності та будівельних норм в рамках проекту. Крім цього, GIZ запланував багато інших важливих заходів для міста Житомира, таких як встановлення системи енергоменеджменту, навчання персоналу та інші.

В Житомирі на протязі 2010 – 2013 років було досягнуто домовленості щодо реалізації низки міжнародних проектів та ініціатив. Це і проекти для покращення теплопостачання міста від Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) та Швейцарського агентства, що передбачає значну суму гранту, біля 10 млн. євро. Крім цього керівництвом міста була підписана Угода мерів, що є європейською ініціативою, яка передбачає зобов’язання міст із зниження викидів СО2 та споживання природних ресурсів та багато іншого.

На жаль, погоджувальні процедури як з української, так і з міжнародної сторін займають певний час, тому мешканці міста отримають вигоду від більшості проектів, починаючи тільки з цього року, за сприятливих інвестиційних умов як в Україні так і місті Житомирі.

Нам вдалося поспілкуватися з мiжнародними експертами, якi відвідали наше місто.

Юлiя Шевчук, інвестиційний радник НЕФКО каже, що в ситуації в країні та місті, що склалась, в Житомирі найбільш реальним проектом є створення енергоефективного кварталу в рамках програми НЕФКО «ДемоУкраїна», адже всi необхiднi погождувальнi процедури вже пройдено.

За інформацією представників міжнародних партнерів міста, вони спостерігають за ситуацією в Житомирі, що матиме вплив на реалізацію проектів. Так, представник НЕФКО повідомила, що в багатьох містах України успішна реалізація їх проектів залежить саме від людей, які є рушійною силою для втілення необхідних реформ. Так, в Луганську – це команда мера Кравченка, у Вінниці – екс-мера Гройсмана. В Житомирі такою рушійною силою була команда мера Володимира Дебоя, з якою НЕФКО було комфортно працювати, оскільки вона мала системний підхід до впровадження проектів. Кожного разу міський голова збирав всю групу впровадження проектів, що давало можливість знаходити шляхи вирішення проблемних питань на будь-яких рівнях.

Одна з проблем, з якою зіштовхнулися міжнародні кредитори проектів у Житомирі та інших містах України – виникнення затримок із проходженням коштiв через казначейство України та неможливiсть використати муніципалітетами заощадженi від вже втілених проектів фінанси, тому що економія від енергоефективності йде в державний, а не місцевий бюджет.

З метою вирішення цих проблем для міст України, за ініціативи міста Житомира та НЕФКО отримано погодження на техдопомогу SIDA (Шведське агентство з міжнародного розвитку) для роботи з Мiнфiном у напрямку удосконалення українського законодавства та процедур для уникнення затримок в Держказначействі.

Мiжнароднi фахiвцi впевнені: держава не повинна залишати мiста один на один iз цiєю проблемою.

Оскільки міжнародні партнери міста вважають наше місто одним із передових у впровадженні енергоефективних проектів, то такий статус вимагає щоб місто докладало усіх у відпрацюванні на базі міста нових інвестиційних механізмів для проектів.

Хочеться сподіватись, що набутий важливий статус та досвід фахівців міста у реалізації міжнародних проектів буде використовуватись та підтримуватись в подальшому.

Юлія Шевчук