Гід з вибору навушників: читаємо характеристики

Як відомо, знання – сила, особливо в технічних питаннях.

Основні характеристики навушників, зазвичай вказані на упаковці, дають уявлення про їх можливості до прослуховування. Треба лише розібратися, що до чого.

Чутливість.

Всі стикалися з ситуацією, коли одні навушники звучать голосніше за інших при тому, що рівень на плеєрі (або смартфоні) виставлений однаково. Часто цей факт пов’язують з різницею в потужності навушників. Але навушники – чи не підсилювач, така передумова в корені невірна.

Насправді те, наскільки голосно зазвучать навушники, залежить від їх чутливості.

Традиційно цей параметр лежить в межах 90-120 дБ, причому для більшості моделей доступних на ринку ці рамки вже 95-105 дБ.

Чутливість показує, наскільки голосно гратимуть навушники при інших рівнях. Чим вона вища, тим вище максимальна гучність і менше навантаження на вбудований підсилювач плеєра або смартфона. Мною помічена ще одна пряма залежність: чим дешевше навушники, тим менше шансів, що їх реальна (а не зазначена в технічному паспорті) чутливість буде високою.

Потужність.

А от у питанні потужності не варто гнатися за ватами. Особливо коли основне джерело музики смартфон або портативний плеєр. При високій чутливості достатньо кількох міліват, щоб музика грала голосно, а підсилювач гаджета не перевантажувати і економно витрачав заряд акумулятора. Так, якщо вибрати навушники з високою потужністю , звук , можливо ( тільки можливо ), вийде солідним і напористим. Але триватиме це не так довго, як вам би хотілося – батарея гаджета під таким навантаженням почне стрімко розряджатися.

Більш того, нерідкі випадки, коли вбудований підсилювач просто не справляється з потужними навушниками. У результаті і звуку доброго не почуєте ( пухкий неглибокий бас ) і отримаєте спотворення на гучності вище середньої.

Для навушників використовуваних у будинку висока потужність вже не проблема, адже передбачається, що вони будуть використовуватися зі стаціонарним підсилювачем. Тоді висока потужність посприяє високій якості звуку.

Опір.

Ще один фактор, який впливає на якість звучання, витрата енергії і в цілому визначає сумісність навушників з підсилювальної частиною, – імпеданс.

З точки зору фізики імпеданс дещо відрізняється від більш зрозумілого терміна «опір», але з споживчої точки зору це не настільки важливо, тому на упаковці навушників цілком можна зустріти і таке написання.

Підсилювач має деякий діапазон навантажень, з яким він здатний працювати в оптимальному режимі. Величина імпедансу навушників, вимірювана в Омасі, відповідно, визначає режим роботи підсилювача.

У портативній техніці зазвичай стоять підсилювачі, розраховані на роботу з імпедансом від 16 до 32 Ом. Тому саме такі цифри ви зустрінете у більшості навушників.

Однак цілком припустимо використовувати з портативною технікою навушники з імпедансом 40-60 Ом. Принципова різниця полягає в тому, що для роботи останніх буде потрібно більше потужності, а значить, збільшиться витрата акумулятора.

Також пам’ятайте, що якщо опір навушників значно відрізняється від рекомендованого, підсилювач буде працювати в «позаштатному» режимі, результатом чого можуть стати спотворення і загальне зниження якості звуку. А в крайніх випадках, ще й призведе до виходу з ладу підсилювача або навушників.

Високоомні навушники, чий імпеданс обчислюється сотнями омів, варто використовувати тільки зі стаціонарними підсилювачами.

Найчастіше високоомні навушники роблять для професійних цілей, хоча їх також можна зустріти і серед дорогих High End-моделей для побутового використання.

Увага, якщо вибираєте модель для будинку: імпеданс навушників повинен потрапляти в межі рекомендованого діапазону навантаження, який вказується в технічних даних підсилювача.

Взагалі, більшість навушників і підсилювачів досить чітко діляться на низько-і високоомні, так що особливих проблем з пошуком підходящої пари виникнути не повинно.

Частотний діапазон.

Частотний діапазон навушників, напевно, сама проста і зрозуміла величина. Чим він ширший, тим якісніше звук. Вихід заводських параметрів за межі чутного діапазону, наприклад, 5 Гц – 25 кГц, свідчить про те, що краї цього самого чутного діапазону будуть відтворені без особливих втрат.

Може бути, тому що це проста величина, та ще й з великими цифрами, виробники схильні її прикрашати. Часто зустрічаються стандартні цифри, типу 20 Гц – 20 кГц. І ніяких вказівок про те, за яких умов були проведені вимірювання, не кажучи вже про графік АЧХ.

20Г ц і правда можуть бути, але з такою гучністю, що почують їх лише прилади в глухий акустичної кімнаті, де, можливо (тільки можливо), проходили заміри.