“Гранітний” бізнес приносить житомирянам 50 тис. щомісяця

Сім’я Королюків із Житомира вісім років займається виготовленням пам’ятників.

Заробляють до 50 тис. грн щомісяця. Заснували бізнес 2008 року, пише “gazeta.ua”.

Голова сім’ї, скульптор Іван Королюк, запевняє, що українці не шкодують грошей на надгробки. Протягом 3 місяців у цьому році вже двічі приходили жінки, які вибирали надгробок для себе.

“Багато хто ще за життя собі пам’ятник виготовляє і навіть ставить. Мода така пішла після кризи. Людина відкладає пенсію, боїться, що гроші знеціняться або не має дітей. Не впевнена, що хтось їй пам’ятник після смерті поставить, тому береться за діло сама”, – зазначив він.

На виготовлення пам’ятника йде від 2 тижнів до місяця. Роблять з граніту, базальту, габро і мармурової крихти. Останні – найдешевші.

Вартість надгробків – від 1,5 до 8 тис. грн. Перш ніж приступати до роботи, беруть 30% завдатку.

“Найбільше замовлень маємо напередодні Великодня, коли українці починають впорядковувати могили родичів. Популярністю користуються із чорного граніту, з зображенням ангелів та епітафіями. Часто замовляють подвійні, якщо подружжя поховані разом. Двічі-тричі на рік працюємо над виготовленням склепів. До 10 разів на рік робимо реставрацію старих пам’ятників”, – розповів Королюк.

На пам’ятники дають гарантію до 10 років.

“За монтаж беремо від 300 до 800 гривень. Якщо надгробок встановлює сам замовник, давати на нього гарантію не можемо. Щоб замовник залишився задоволеним, йому пропонуємо послугу 3D-проектування – вигляд майбутнього пам’ятника він може побачити на комп’ютері ще до того, як ми приступаємо до роботи”, – зауважив Королюк.