На бюджет Житомирщини зможе впливати громада, – обласні депутати планують затвердити бюджетний регламент. Інфографіка

На бюджет Житомирщини зможе впливати громада, – 12 березня обласні депутати планують змінити бюджетний регламент.

Про це Репортеру повідомив депутат Дмитро Кропачов.

Даний документ, що покликаний посилити місцеве самоврядування, був розроблений автором ще більше року тому, однак тоді до його змісту на Десятій сесії були зауваження зі сторони відповідних підрозділів облдержадміністрації та колег, які розглядали та аналізували проект рішення.

Оскільки спеціальна група для доопрацювання проекту рішення створена не була, Кропачов, враховуючи зауваження та досвід інших рад, доопрацював документ самостійно.

За його словами, головне завдання Бюджетного регламенту – деталізувати та конкретизувати загальні норми закону, адаптуючи їх саме до потреб і особливостей усіх населених пунктів Житомирщини та регіону в цілому.

Саме Бюджетний регламент дозволить громадськості активно долучитися до бюджетного процесу не тільки на етапі контролю за використанням бюджетних коштів, але й безпосередньо під час того, коли депутати будуть визначати, куди, скільки та з якою метою витрачати громадські кошти.

Наразі місцеві бюджети складають переважно чиновники, тобто виконавча влада, однак бюджетна сфера є народною, а депутати лише можуть подавати певні пропозиції на етапі формування бюджету.

В Україні немає законів, які забороняють громадам брати участь у формуванні бюджету. Правда, громадяни про це не знають.

«В Україні не найкраща система формування державного бюджету, але її результати можна покращити, якщо справа відбуватиметься за схемою: рух вимог, планування, аналіз потреб – від села, до району, області, столиці. Необхідно кошти громади використовувати раціонально, аналізуючи кожну конкретну ситуацію чи потребу, а на їх основі виявляти пріоритетні напрямки вкладання бюджетних коштів, стежити за якісним та своєчасним виконанням підрядних робіт, а також усувати умови, що сприяють корупційним діям,» – зазначив Кропачов.