Найчисельніша польська громада в Україні на Житомирщині

Польська громада Житомирщини відзначає своє 25-річчя.

Перша польська громадська організація в області – Житомирське обласне відділення культурно-освітнього Товариства ім. Ярослава Домбровського – була заснована 18 березня 1989 року.

Її очолив відомий на Житомирщині поет, громадський діяч і журналіст Валентин Грабовський.

19 жовтня 1991 року в м. Києві відбувся ІІ Конгрес поляків України, на якому було прийнято рішення про створення Спілки поляків України. До її правління були обрані житомиряни Валентин Грабовський та Його Святість Єпископ Ординарій Києво-Житомирської дієцезії Ян Пурвінський.

У 2006 році Житомирська обласна Спілка поляків України отримала новий юридичний статус і на сьогодні об’єднує 26 регіональних організацій та близько 11000 членів.

На Житомирщині проживає найчисельніша польська громада в Україні – 49 тисяч чоловік, що складає третину всіх поляків України.

Спілка поляків робить значний внесок у розвиток культурно-освітнього життя краю. За ініціативи організації налагоджені контакти між Сілезьким воєводством і Житомирською областю, між польськими містами Плоцьком, Битомом та Житомиром.

У галузі освіти Спілка поляків ініціювала вивчення польської мови у школах №17, 18, 27, 29, 36, у гімназіях №1, 23 та на курсах у Житомирі й області.

Започаткована перша ланка вивчення польської мови у дошкільному закладі № 49 «Дивосвіт», що дає дітям можливість з дошкільного віку долучатись до польської культури. Окрім цього в регіоні діє суботньо-недільна школа та Польський клуб.

Саме ЖОСПУ організувала перші олімпіади польської мови та провела перші іспити на навчання у Польщі.

Спілкою щорічно проводяться фестивалі і конкурси, а саме Дні польської культури на Житомирщині, міжнародний фестиваль польської культури «Веселка Полісся», міжнародний фестиваль «Житомирська музична весна» та інші.

З 2013 року у Житомирі за сприяння Спілки функціонує Польський дитячий театр ляльок «ModernPol» під керівництвом Вікторії Зубарєвої, який об’єднує юних акторів театрі від 3 до 17 років.