Поради, як зробити кориснішими головні страви на святковому столі

Ми вибрали головні святкові страви і попросили лікаря-дієтолога Анну Бєлоусову розповісти, як зробити їх кориснішими.

(Хотя, конечно, можно заказать еду на сайте eda.ua и не морочить голову.)

1. Олів’є

Дуже калорійний салат, і справа тут не тільки в майонезі, який в тази з олів’є ллється рікою. У нього кладуться овочі, які у відварному вигляді володіють високим глікемічним індексом. Ну і звичайно, збільшує все ковбаса.

Порада: «Вчинимо так: поміняємо ковбасу на курячу грудку або пісну телятину. Для заправки натуральний йогурт жирністю від 1,5 до 2 відсотків змішаємо з діжонською гірчицею, невеликою кількістю бальзамічного оцту, цукром на кінчику ножа і сіллю за смаком. Вийде соус, за смаком нагадує майонез, жирністю всього 2 %. Салат з такою заміною абсолютно не програє».

2. Холодець.

Це традиційна страва – палиця з двома кінцями: з одного боку, желюючы речовини в холодці гарні для суглобів, з іншого – через виварювання голяшек в ньому багато пуринів, які для суглобів якраз дуже шкідливі і викликають подагру. Як бути?

«Краще варити холодець із звичайного м’яса – яловичини або телятини. Бульйон після цього потрібно поставити на ніч у холодильник, а вранці зняти весь видимий жир. Якщо вийшло не дуже міцно, просто додаємо желатин».

3 . Фаршировані яйця.

Варені яйця, фаршировані червоною ікрою, печінкою тріски або оселедцем, змішаної з жовтком, – класика. Не дуже корисна з точки зору дієтології.

Яйця тут ні при чому – все, чим вони гарні (ліцетін, вітаміни) і погані (холестерин), міститься в жовтку, білок же продукт нейтральний. Проблема в начинці: все перераховане або занадто жирне, або занадто солоне, або те й інше.

«Можна нафарширувати яйця грибною або овочевоюй ікрою, начинкою з пісного м’яса – вийде смачно і нешкідливо».

4 . Торт «Наполеон»

Робиться з листкового тіста, в якому безодня масла. Не шкодують масла і для вершкового крему. Виходить «смачненько», але жирновато.

«Краще взяти готове листкове тісто, тому що при машинному приготуванні масла потрібно менше. З кремом теж можна попрацювати: якщо вершковий сир (є полегшені види з невеликою жирністю) змішати з припушеними з додаванням цукру грушами, яблуками чи ягодами, вийде дуже смачний, але набагато менш калорійний і корисніший прошарок для торта».