Технології бездротової передачі даних

Південнокорейська корпорація Samsung провела випробування технології бездротової передачі даних п’ятого покоління.

За даними компанії, завдяки 5G їй вдалося передати дані на швидкості більше гігабайти в секунду на відстань двох кілометрів. Чи йде мова про усталеною або пікової швидкості передачі даних по бездротовій мережі, не уточнюється.

У випробуванні були задіяні 64 антени для передачі і прийому сигналу.

Як очікується, нова технологія буде доступна для комерційного використання не раніше 2020 року.

При цьому повністю допрацьована мережа 5G підтримуватиме обмін інформацією на швидкостях, «в сотні разів перевищують можливості 4G- мереж» (4G підтримує передачу даних зі швидкістю до ста мегабіт в секунду для рухомих абонентів і до гигабіта в секунду ? для стаціонарних).

Згідно із заявою Samsung нова технологія дозволить абонентам переглядати онлайн -контент, що вимагає широкосмугового підключення на великих швидкостях. Йдеться, зокрема, про 3D-фільми високого дозволу, ігри, прямітрансляції відео надвисокої чіткості (дозвіл 3840×2160 або 7680×4320 пікселів залежно від стандарту).

Крім того, буде можливо і надання «віддалених медичних послуг».

Південна Корея в даний час є однією з країн з найбільш розвиненим ринком зв’язку. Зокрема, послугами компаній, що надають зв’язок стандарту 4G, сьогодні в країні користуються близько 20 мільйонів абонентів.

Для порівняння, за даними CIA World Factbook, загальне населення Південної Кореї складає 48,96 мільйона осіб.

А в свій час ряд компаній вирішила зробити революцію на ринку бездротового зв’язку, і випустила цілий ряд приголомшливих новинок, серед яких, серія NanoBeam M5, пристрої якої, представляють із себе – комплексні рішення класу все в одному (All-in-One) і розроблені в якості клієнтського обладнання (CPE ) для мереж бездротових провайдерів.

Крім того, анонсований стандарт бездротового зв’язку BLUETOOTH 4.1.

Процес інтеграції підтримки бездротового зв’язку Bluetooth версії 4.0 почався ще в 2010 році, але до цих пір далеко не всі мобільні пристрої отримали дану підтримку.

Однак Bluetooth SIG (розробник Bluetooth) днями анонсував нову версію Bluetooth 4.1, яка зможе запропонувати кілька нових функцій.

Що цікаво, Bluetooth 4.1 буде доступна для всіх пристроїв, що мають підтримку версії 4.0, так як відновлення не апаратне, а скоріше програмне.

Нова версія обіцяє поліпшити якість і швидкість бездротового з’єднання, а також поліпшену спільну роботу з LTE-мережами.

Конфліктувати вони будуть тепер менше.

«Bluetooth ® Core Specification 4.1 є важливим еволюційним оновленням для Bluetooth Core Specification. Адже вона не тільки пропонує адаптовану підтримку специфікацій Bluetooth Core Specification Addenda (CSA 1, 2, 3 & 4), а й додає кілька нових і корисних функцій.

Bluetooth 4.1 не підвищує зручність користування технологією, але пропонує нові інноваційні рішення для розробників, розширюючи межі технологій, життєво необхідних для розвитку Інтернету речей».

«Серед нових функцій Bluetooth 4.1 варто відзначити можливість використання продуктів з підтримкою Bluetooth і як Bluetooth-хабів і смарт-периферії одночасно.

Крім того, Bluetooth 4.1 дає можливість створення окремих каналів для мережевого спілкування, привносячи підтримку IP-з’єднанням».