В Житомирі відреагували на події в Криму

Події, які розгортаються на півострові Крим, об’єднали українців навколо необхідності захищати територіальну цілісність держави.

Провокативне зайняття позицій російськими військами на півострові змусило менше звертати увагу на прогалини в економічній політиці держави не лише росіян, а й українців. Такого рівня згуртованості, як перед зовнішньою загрозою, іншими способами досягти складно.

В Житомирі міська рада прийняла три звернення:

1. до Верховної ради України та Кабінету Міністрів України;

2. до Верховної Ради та Ради міністрів Автономної Республіки Крим щодо збереження територіальної цілісності України;

3. до громади Житомира із закликою зберігати спокій та не приймати нав’язану агресію й не загострювати ситуацію навколо подій, що відбуваються в Криму.

Також 2 березня 2014 року була прийнята резолюція народного віче в Житомирі “Україна та Крим – єдині»:

“Україна опинилась перед серйозною загрозою – за поданням президента Російської Федерації Володимира Путіна у суботу, 1 березня 2014 року, Рада Федерації Російської Федерації дала дозвіл на використання Збройних сил РФ на території України. Росія погрожує ввести війська для ніби «нормалізації суспільно-політичної обстановки в Україні».

Ми категорично засуджуємо військову інтервенцію з боку Російської Федерації та звертаємося до керівництва країни з вимогою вжити всі необхідні і можливі заходи для мирного врегулювання ситуації в Україні.

Заради миру в країні, громадського спокою вважаємо: ще не пізно ініціаторам військового конфлікту зупинитися. Маємо розуміти – локальний військовий конфлікт у центрі Європи – неможливий!

Україна – багатонаціональна держава, де мирно живуть та співіснують понад 100 національностей. За 23 роки незалежності України не зафіксовано жодного конфлікту на етнічному ґрунті, що свідчить про високу громадянську свідомість та повагу до прав кожної нації. Запевняємо: життю російському братньому народу на території суверенної України нічого не загрожує. Ми поважаємо бажання усіх жителів України усіх національностей мирно розвивати свою культуру, розмовляти на рідній мові, пам’ятати свою історію.

Ми звертаємося до жителів Житомирщини з проханням зберігати у цей надскладний час витримку, мужність та спокій. Категоричні заяви, спонукання до конфліктів – це шлях дестабілізації, а, можливо, й руйнування нашої державності. Ми закликаємо згуртуватися усі політичні сили з метою захистити суверенітет та територіальну цілісність України.

Ця надзвичайна ситуація повинна об’єднати Україну.”

Фото Марії Хомчук