Жителі Житомирщини не поспішають здавати зброю, за два тижні лише 34 одиниці

Упродовж двох тижнів до органів внутрішніх справ Житомирської області надійшло понад три десятки різноманітної зброї та ще майже сім десятків боєприпасів до неї, повідомили Репортер в УМВС.

Останні суспільно-політичні події в державі засвідчили, серед іншого, й наявність у незаконному обігу та використанні значної кількості зброї.

Відтак працівники міліції упродовж трьох тижнів березня проводять спеціальні профілактичні заходи щодо вилучення незаконно отриманої зброї з обігу.

Саме у цей період кожен із громадян має можливість здати отриману ним незаконним шляхом зброю й уникнути при цьому кримінальної відповідальності за її зберігання, кажуть у міліції.

“Упродовж двох тижнів березня до відділів міліції жителями області здано 34 одиниці зброї, серед них майже два десятки – це незареєстровані мисливські гладкоствольні рушниці, ще десяток газових пістолетів та кілька зразків саморобної і військової зброї, – повідомив в.о. начальника Управління громадської безпеки УМВС Володимир Мазарчук. – Водночас люди здають і боєприпаси до цієї зброї. Вибухівки допоки нам не надходило.”

Правда, наразі стоїть дискусія в супільстві, чи варто взагалі її здавати. Адже, Україна на порозі можливої війни з Росією.

Наприклад, відомий політик Анатолій Гриценко учора заявив, що вилучення владою вогнепальної зброї – це хибне рішення. ЇЇ, на думку Гриценко, варто легалізувати з відповідною її реєстрацією і наданням офіційних дозволів громадянам.

Це дозволить перевірити і відсікти тих, хто зараз займаються мародерством, і водночас – дати свідомим громадянам-патріотам змогу захищати себе, свої родини і свою країну в умовах, коли сама держава того забезпечити поки що неспроможна.

Подібні думки звучать все частіше. Наразі у стінах ВР вже є відповідний законопроект. В приклад ставиться європейська Швейцарія, де після легалізації зброї злочинність зменшилась в чотири рази.

З іншого боку противники легалізації на чолі з урядом пропонують зброю здати, твердять, рівень відповідальності українців ще не такий, як у інших європейців, а тим, хто хоче захищати країну, вступати в новостворену Нацгвардію.