Житомир навчать економити ресурси

Нова влада Житомира планує скористатися напрацюваннями міського голови Володимира Дебоя й далі втілювати в місті проекти кредитованих міжнародними інституціями розвитку робіт із заміни старих систем теплопостачання й енергозбереження на сучасні ощадні.

“Якби Житомир до цього не задумувався як, скільки й куди місто витрачає ресурси й яким є потенціал енергозбереження, нас би сьогодні тут не було”, – сказала Вікторія Погорєлова, консультант проекту GIZ “Енергоефективність у громадах”.

Сьогодні в Житомирі для голів ОСББ й фахівців сфери енергозбереження проводять семінар з енергоменедменту, мета якого – донести до місцевих керівників ОСББ, спеціалістів міської ради базові знання з основ енергоефективності.

Енергоефективність, так як зрозумів її журналіст Репортер Житомира – це запровадження сучасних стандартів у будівництві та експлуатації будинків та новітніх систем постачання теплової й електричної енергії, зниження об’ємів споживання теплової й електричної енергії комунальними міськими підприємствами, які виробляють послугу та окремими споживачами, яким для підтримання належного стану будинку, приміщення, стає достатнім використання меншої кількості енегоносіїв.

Думати про економію ресурсів в Україні почали нещодавно, але все одно країна живе в режимі нераціонального використання природних ресурсів, через що держава щороку лише на покриття видатків, яких не було б, якби діяли сучасні підходи до використання ресурсів, втрачає мільярди гривень.

В Житомирі почали про це думати останні декілька років. Ініціативність міста в переговорах з кредиторами енергоощадних проектів вивела Житомир в лідери на рівні України, місто почали ставити в приклад, а в міського голови Володимира Дебоя консультувалися мери інших обласних міст щодо того, як говорити з інвесторами, щоб залучати кредити на розвиток міста на вигідних умовах, які забезпечують швидку окупність проектів.

Одну з домовленостей почнуть реалізовувати цьогоріч – це розробка й запровадження в Житомирі міської системи енергоменедженту.

Це буде енергоменеджмент для бюджетних будівль, адже кожна копійка місцевого бюджету, яка витрачається на приміщення комунвласності, це гроші всієї громади. Також передбачається система енергоменеджементу житлових приміщень, адже це гроші кожного житомирянина, а за умов постійно зростаючих тарифів, єдиною можливістю стримати збільшення витрат на оплату комунальних послуг, є запровадження систем енергоефективності.

Основою запровадження енергоменеджементу житлових будинків є створення об’єднань співвласників житлових будинків, тобто ОСББ.

Ресурсна й інформаційна підтримка інформаційного центру ОСББ у Житомирі доозволить вже в найближчому майбутньому розпочати масову санацію (утеплення) багатоквартирних житлових будинків.

Будь-яке енергозбереження починається з того, що потрібно зрозуміти скільки ресурсів ми сьогодні витрачаємо. На основі цих показників далі йде розробка заходів з енергозбереження, їх реалізація, після чого лише за рахунок правильної організації обслуговування приміщення можна досягти 15%-ї економії споживання енергоносія.

Крім цього передбачається обмін ноу-хау з партнерами консорціуму й навчання за кордоном спеціалістів з міської ради. Все це для того, щоб підняти потенціал Житомира на новий рівень.

В міській раді Житомира звертають увагу на таку річ: місто не може зекономити кошти від утеплення дитячих садків, адже як тільки заклад починає потребувати менше енергоносія, держава урізає ліміти на газ й зменшує на відповідну суму отриманої містом економії субвенцію. Тобто економія реально є, але вивільнених за її рахунок коштів, які можна було б спрямувати в подальший розвиток, за такої несправедливої по відношенню до енергоініціативних міст системи, отримати не вдається. Йде економія на рівні держави. Єдиний для міста плюс – те, що дітям нехолодно.

Ініціативу інтегрування енергоменеджементу в систему державного управління таким чином, щоб міста не втрачали коштів, які їм вдалося заощадити за рахунок економії енергоресурсів нині обговорюють на рівні держави.