Житомирське ТТУ в 2013-му році здобуло друге місце в рейтингу корпорації «Укрелектротранс»

За підсумками 4-го кварталу 2013 року житомирське трамвайно-тролейбусне управління здобуло 2-ге місце серед підприємств комунального електротранспорту першої групи в рейтингу, який щоквартально проводить корпорація «Укрелектротранс».

Перше місце – Вінниця, друге, відповідно, Житомир, третє – Запоріжжя.

Нагадаємо, в 2013-му році ЖТТУ власними силами відновило 9 тролейбусів, а за останні 3 роки на лінію додатково випущено 20 одиниць техніки.

Одним з показників, який вивів наше житомирське підприємство на передові позиції на рівні України став саме позитивний коефіцієнт рухомого складу.

Також бралася до уваги економічна складова – на початку 2013-го року за ініціативи мера Житомира Володимира Дебоя рішенням міської ради міський бюджет погасив кредитну заборгованістю ТТУ 13,6 мільйонів гривень перед ПАТ «Західінікомбанк».

В рейтингу враховувалась і ситуація з виплатою зарплати. В четвертому кварталі 2013-го року завдяки вирішеному Житомиром й областю питанню щодо спрямування додаткових 9,2 мільйонів гривень транспортної субвенції на підприємство КП «ЖТТУ» працівники отримали всю зарплату.

Наразі, на ЖТТУ борг по зарплаті за січень 2014-го року вже складає 780 тисяч.

Начальник підприємства Олег Таможський налаштований працювати так й налаштовує колектив до того, щоб КП «ЖТТУ» й надалі займало високі місця в рейтингах.

Водночас, є залежність підприємства від намірів й компетентності влади.

Наразі, в 2014-му році підприємство отримає недофінансування по транспортній субвенції в сумі 13 мільйонів гривень. КП «ЖТТУ» безкоштовно перевозить пільговиків, за що від держави має право на повну компенсацію втрат від виконання цих соціальних державних зобов’язань. В дійсності ж від держави надходить лише частина цієї суми. Утворені на цьому тлі збитки призводять до затримок з виплати заробітної плати та неможливості розвивати підприємство.

Однією з проблем ТТУ є також конкуренція з приватними марштутчиками. Як відомо, на маршрутках в Житомирі заробляли й заробляють люди, які мають причетність як до нинішньої, так й до попередньої міської влади.

Декілька років тому в місті говорили про те, що ТТУ можливо збанкрутує.