Житомирським велосипедистам – 120 років

120 років тому на Житомирщині заснували товариство велосипедистів-любителів.

Дата не пройшла без дії з її вшанування збоку причетних до велосипедного спорту громадян.

Відбулося два відкриття – пам’ятної дошки та експозиції, присвяченої історії розвитку велосипедного спорту.

Спортивне товариство велосипедистів-любителів Житомирщини відкрили 30 листопада 1893 року, а перша любительська секція почала функціонувати у 1923 році на базі будівельного технікуму. Згодом цей вид спорту набув популярності й в інших районах та містах регіону.

За словами місцевого краєзнавця Георгія Мокрицького, перша згадка про велосипедний спорт на Житомирщині датується 1885 роком, коли відбувся велопробіг Київ – Житомир. А вже згодом, у 1887 році теренами нашої області проходив міжнародний марафон Київ – Житомир – Париж.

Вагомий внесок у розвиток велоспорту області зробили тренери Михайло Мельничук, Микола Волковський, Леонід Котвицький та Сергій Кострицький.

Їх естафету з гордістю продовжує і молодь, яка гідно представляє Житомирщину на міжнародних та всеукраїнських змаганнях. Сучасне покоління велосипедистів-любителів славиться іменами Юрія Метлученка, Тетяни Рябченко та Олени Андрук, яка брала участь в Олімпійських іграх у Лондоні.

Сьогодні велоспорт розвивається у спортивних школах Житомирщини – охоплено 120 дітей у Житомирі, Малині та Радомишльському районі, з якими займається 6 тренерів-викладачів.

До складу збірної команди України цього року входять 5 велосипедистів з нашої області.

Прес-служба облдержадміністрації