Депутати міської ради проголосували за бюджет Житомира, який самі ж критикували три місяці

Понад 3 місяці депутати не могли проголосувати за проект бюджету Житомира на 2014 рік.

Численні претензії до проекту народні обранці неодноразово висували і під час засідань постійних комісій, і на сесіях міської ради.

А між тим, врешті-решт прийнятий бюджет міста на сесії 4 квітня не надто відрізняється від проекту, який розробили ще у грудні 2013 року.

Порівнявши проект розподілу витрат бюджету розвитку на 2014 рік із прийнятим рішенням можна побачити наступне.

У блоці управління житлового господарства збільшили фінансування для капітального ремонту асфальтового покриття прибудинкових територій та облаштування паркувальних майданчиків, ремонту шиферних дахів, м’яких покрівель.

Це ті напрямки, які житомиряни реально можуть побачити, а отже для депутатів і керівництва міста чергова можливість зробити собі хороший піар.

Натомість вкрай необхідні для міста ремонти інженерних мереж, дренажної системи та каналізації житлових будинків, які візуально ніхто не може побачити, залишилися і поза увагою депутатів та влади міста.

За це, очевидно, й бились.

У блоці управління комунального господарства депутати підтримали більшість запланованих закупівель технічного обладнання для комунальних підприємств міста, знявши лише частину коштів у резервний фонд.

Парадоксальним виявився підхід народних обранців у блоці управління транспорту і зв’язку.

Вони проголосували за виділення 6 млн. грн. на придбання рухомого складу для КП «ЖТТУ», проте залишили підприємство без матеріалів для проведення поглиблених середніх ремонтів тролейбусів і контактного проводу.

Можливо, влада та депутати планують створити музей техніки ТТУ, в якому будуть демонструвати закуплені тролейбуси, бо без контактного проводу тролейбусні лінії не зможуть функціонувати.

На сесії також підтримано більшість статей витрат у блоках управління культури, управління освіти, управління охорони здоров’я, управління капітального будівництва, які були заявлені від самого початку у проекті бюджету Житомира.

Депутати не виділили кошти для ремонту і реконструкції Замкової гори, Старого бульвару, майдану ім. С.П. Корольова, теплових мереж по Михайлівській, бо так захотілося першому заступнику міського голови Сергію Сухомлину.

«Ми знімаємо те, що я вважаю не є першочерговим у Житомирі», – заявив Сухомлин під час своєї першої прес-конференції.

Фактично без суттєвих змін в усіх блоках депутати проголосували і за природоохоронний фонд міста.

Отож, виникає питання – чому такий «поганий» протягом декількох місяців для депутатів міської ради проект бюджету Житомира раптом став усіх влаштовувати?