У Житомирі покарають посадовців міграційної служби через закордонні паспорти

За результатами перевірки прокуратури області розпочато кримінальне провадження щодо зловживання службовим становищем посадовими особами УДМС України в області.

Про це Репортеру повідомили в прокуратурі області.

Установлено, що посадовці міграційної служби, у порушення низки чинного законодавства, протягом поточного року протиправно стягували із громадян повторну оплату тих самих послуг на підставі іншого нормативно-правового акту.

Унаслідок таких протиправних дій громадянами безпідставно сплачено понад 600 тис грн.

Такими є перші результати перевірки додержання вимог законів в управлінні Державної міграційної служби України в Житомирській області, її територіальних підрозділах та Житомирській філії ДП «Документ», розпочатої за зверненням громадського активіста Фурлета І.В.

Прокуратура нагадує, що міграційні служби при видачі паспортів громадянина України за кордон мають керуватися, зокрема, рішенням Верховного Суду України,та відповідними законами.

Нагадаємо, Верховний суд визначив, що єдиним обов’язковим платежем при оформленні закордонного паспорта за 30 календарних днів є державне мито на суму 170 гривень.

Правда, яким чином гроші повертатимуть людям, які заплатили більше, ніж потрібно, на даний момент не відомо.

До того ж, безпідставні суми стягувались і в минулі роки. Зокрема, не обов’язкові платежі, про які працівники служби постійно замовчували.