Виділяти 26 млн. грн. на МРТ – це “несусвітня дурість”, – житомирські медики

Житомирська обласна рада 29 квітня, розподіляючи вільних залишкових 163 млн. грн., виділила 26 млн. грн. на придбання магнітно-резонансного томографа для Обласного діагностичного центру.

Житомирські медики вже назвали це рішення депутатів “несусвітньою дурістю”.

Пояснюючи таку необхідність, голова облради Віталій Француз зазначив, що сьогодні так склалася ситуація, що в області є три приватні МРТ. Ціна обстеження за допомогою такого апарату коливається від тисячі гривень. Відповідно до Конституції, в Україні безкоштовна медицина, але за відсутності МРТ у комунальних медичних закладах ніде надавати людям більш дешеві послуги.

Але чи справді послуга буде повністю дешевою? І чи взагалі, є така серйозна необхідність місцевої медицини саме в МРТ?

Житомирські медики ствердно відповідають – ні.

Репортер поспілкувався з одним із працівників медичного приватного сектору Сергієм К.

За його словами, крок депутатів дуже не обдуманий.

“Одним із основних аргументів купівлі є теза про те, що мешканцям області обстеження будуть робити безкоштовно. Але необхідно розуміти, що поточне обслуговування апарату буде обходитись в 300-400 тис. гривень (левова частка буде витрачатись на заміну гелію); і це без заміни деталей (за умови поломки)”, – каже медик.

Також поточні витрати на плівку (близько 40грн. один листок), електроенергія, медичні однаразові розходники.

А зарплатня медиків, інженерів?

“Якщо обласний бюджет щорічно візьме на себе і витрати, – тільки тоді обстеження для мешканців області будуть безкоштовні. Але як показує досвід, після купівлі обладнання воно стає повністю на утриманні лікарні, і лікарня має утримувати його за рахунок благодійних коштів”, – розповідає Сергій.

Окрім того, медичну реформу ніхто не скасовував, а згідно неї, діагностичного центру може взагалі не стати.

Куди тоді дівати обладнання?

На сьогоднішній день в області прцює 3 приватних МРТ. Якщо оцінити їх завантаженість, то вони повністю покривають потребу області, запевняє він.

“Якщо в області дійсно вважають, що так важливо безкоштовно робити МРТ, то на мою думку краще в приватних центрів закупити певну кількість обстеження”, – вважає медик.

І надає такі розрахунки: 1 апарат приймає 14-16 людей в день, хай навіть 20, якщо врахувати що одне обстеження коштує від 700 гривен (а за умови оптової закупівлі буде значно дешевше), то на цю суму можна зробити близько 32 тис. обстежень. Цього буде достатньо мінімум на 7 років!

Це якраз приблизна експлуатаційна безполомкова діяльність МРТ. Бо потім він буде ламатись, адже працює він не так вже й довго, макс. до 10 років.

І зробити ці обстеження безкошктовно лише тим, хто іх дійсно потребує : інваліди, Чорнобильці І-ІІ категорія, діти.

Тоді цих грошей вистачить ще на більше.

І найголовніше.

Сергій впевнено заявляє, що в медицині області існує безліч головніших проблем, і купівля МРТ не вирішить жодне із них.

“МРТ не є методом першого вибору. Його необхідно використовувати лише після проведення рентгенографії, УЗД, лабораторних аналізів, гастра- та фіброскопії”, – каже лікар.

“Якщо проаналізувати оснащеність лікарень методами першої лінії, вона є вкрай незадовільною (особливо районі лікарні)”, – запевняє Сергій.

Тим більше, що в деяких лікарнях (в розрізі реформи) планується зробити підсилення.

До того ж, дуже часто МРТ призначають необґрунтовано, особливо неврологи, “голова болить, іди на МРТ”. Ніде в світі так не роблять.

“Можливо доцільніше ці гроші витрати на оснащеність цих лікарень? Особливо приймальних, діагностичних, лабораторних відділень, реанімацій. Тоді ці гроші реально були б витрачені, врятували б людям життя”, – підсумовує лікар.

Але гроші вже виділені. Чи захочуть депутати переглянути своє рішення – наврядчи. Адже, схоже, чиїсь бізнес інтереси враховані і скасуванню не підлягають.