Житомирські науковці виступили на Міжнародній конференції про польську культуру

Житомиряни стали учасниками Міжнародної наукової конференція «Польська культура в контексті волинського тексту» 3 – 4 квітня 2014 року в Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки (м. Луцьк).

Учасниками конференції стали майже 100 науковців з України, Польщі, Білорусі та Росії.

Житомир представляли викладачі кафедри теорії та історії світової літератури Інституту філології та журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка: завідувач кафедри, проф. Володимир Єршов, доц. Наталія Астрахан, асистенти Вікторія Білявська та Юліана Кацемба.

Організатором конференції виступила кафедра слов’янської філології СНУ ім. Лесі Українки, завідувачем якої є проф. Луїза Оляндер.

Урочисте відкриття конференції розпочалося з вітального слова декана Інституту філології та журналістики доц. Юрія Громика, який наголосив, що тема українсько-польських зв’язків є сьогодні особливо актуальною для України: в часи, коли вона опинилася на етапі самоідентифікації у європейському просторі.

Керівник інституту наголосив, що література є могутнім способом єднання народів, а «…українці і поляки – то не просто сусіди, то народи, які духовно, культурно, ментально пов’язані між собою».

До проведення заходу долучилося й Генеральне Консульство Республіки Польща в Луцьку, зокрема, Генеральний консул Беата Бживчи, а консул із питань культури Кшиштоф Савіцкі доповів про культуру пограниччя, в якій звучала ідея, що Волинь – це її творче натхнення. До присутніх звернулися також директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк та головний хранитель музею Наталія Пушкар.

Олізарознавець, проф. Володимир Єршов на пленарному засіданні озвучив доповідь – «Своєрідність історико-ремінісцентного фону в мемуарах „Мемуарах” Г. Олізара». Інші викладачі житомирської делегації своїми дослідженнями поділилися вже на секційних засіданнях: доц. Наталія Астрахан «Концепція художньої творчості в романі Юзефа Ігнація Крашевського „Staraba??”», асистент Вікторія Білявська «Парадигма жанрових модифікацій мемуаристики Є. Фелінської», асистент Юліана Кацемба «Імплементація дромонічних мотивів у „Спогадах…” Г. Жевуського».

Секційні збори проходили в конструктивній діловій атмосфері, кожна доповідь супроводжувалася творчою дискусією.