Житомирську “Ракушку” можна розкрутити як Юрмальський “Дзінтарі”. ПЕРСПЕКТИВА. Фото

Літня естрада «Ракушка» в Житомирі після реконструкції стане місцем проведення творчих заходів всеукраїнського рівня, об’єктом, з яким асоціюватиметься Житомир за його межами.

Депутати житомирської міської виділили 2 мільйони 142 тисячі гривень з бюджету розвитку міста на завершення робіт з реконструкції «Ракушки» та 2 мільйони 660 тисяч гривень з екологічного спецфонду на протизсувні заходи.

Репортер Житомира побував на місці реконструкції. Екскурсію провів директор КП «Парк культури та відпочинку ім. Ю.Гагаріна» Володимир Черниш.

Проект реконструкції привабливий і масштабний. Роботи завершені на 70%.

Директор каже, якщо не буде затримок з проходженням через казначейство коштів, оновлену «Ракушку» відкриють вже цього року.

В реконструкції «Ракушки» передбачені протизсувні заходи, тобто весь комплекс необхідних інженерних робіт.

На противагу тому, що заявляли деякі депутати на останній сесії міської ради, будівельниками згідно проекту вже зроблено укріплення схилу методом ін’єктування 153-х свай загальною довжиною 2110 метрів, довжина окремих свай – від 10 до 20 метрів. Це унеможливить сповзання споруди.

Нині залишилося забезпечити водоперехват та водовідведення, що передбачено проектом. Вода потраплятиме в ливньовки, а далі – в міський колектор. Поки ж, через просівші роками грунти та відсутність асфальту, який доводив би воду до ливньовок, вода, яка стікає зі схилу, а в дощ та відлигу – це величезні об’єми води, потрапляє в грунт, й перетворюючись в «жижу», тисне на фундамент «Ракушки». Ситуацію поки що назвати небезпечною не можна, але з часом, якщо швидко не здійснити водоперехват, «Ракушка» може почати рухатися на приватні будинки, розташовані знизу по пров. Береговому.

Після завершення протизсувних заходів питання безпеки для жителів провулку Берегового знімається повністю. Гарантію того, що укріплена «Ракушка» не буде сповзати, дає проектний інститут.

«Ракушка», реконструкцію якої розпочали в 2011-му році, стане чудовим подарунком житомирянам від влади – попередньої, й якщо не буде блокування – нинішньої.

Сюди буде стікати вода – схил буде сухим

Відсутність належного водоперехвату призвела до утворення таких ям

Роботи на “Ракушці”

Тут має бути асфальт, щоб рівень поверхні був вище ливньовок

За сценою укріплений сваями схил

Тут теж водозбірники

Провулок Береговий. Вид з “Ракушки”

Це все роками не робилося. Тепер же буде зроблено

Граніт буде викладено заново. Має бути акуратно

Просіла земля. Завершення протизсувних заходів зупинить подальший рух грунту

Завершення робіт потребує оперативного надходження виділених коштів. Міська рада гроші виділила

“Ракушка” матиме дах й виглядатиме презентабельно й сучасно

Коло в напівколі. Вид зі сцени. Після відкриття можна буде запрошувати зірок першої величини

Літній зал в білоруському Вітебську, де проходить пісенний фестиваль “Слов’янський базар”

“Ракушку” можна розкрутити також і як Юрмальський “Дзінтарі”, де проходить фестиваль “Нова хвиля”. Житомирська літня сцена як і Юрмальська та Вітебська розташована в живописній місцевості.