Житомирський нардеп-сумісник Пашинський порушує регламент Верховної ради, – активісти

Учасники ініціативи “Реанімаційного пакету реформ” закликають депутатів не голосувати за “антикорупційну гвардію президента”, пише “Українська правда” з посиланням на звернення активістів.

Мова йде про законопроект голови АП Сергія Пашинського “Про національну службу боротьби з корупцією” №4700.

Активісти вказують, що сумісник Пашинський зареєстрував свій законопроект, порушуючи прямі норми регламенту Верховної Ради.

Це вже третій зареєстрований законопроект про Національне Антикорупційне Бюро – новий державний орган, покликаний боротися з вищою посадовою корупцією у владі.

Перший проект закону, зареєстрований у ВР депутатами чотирьох фракцій під номером 4573
розробили учасники ініціативи “Реанімаційний пакет реформ” у консультаціях із фахівцями Міністерства юстиції на підставі проекту закону, що був підготовлений у 2010-2011 роках міжнародними експертами (проект Рябеки та групи депутатів).

Замість підтримки і доопрацювання єдиного законопроекту (внесеного в тому числі депутатами з фракції БЮТ) нардеп-сумісник Пашинський зареєстрував другий, альтернативний проект про Бюро – №4573-1 , чим, по суті, унеможливив проходження будь-якого з проектів, зазначають активісти.

За їхніми словами, обидва законопроекти не були включені у порядок денний ВР, що не завадило Пашинському зареєструвати нову версію законопроекту №4700, який:

– збігається у назві та 98% тексту з №4573-1, та регулює однакове з №4573 (законопроект РПР) поле питань, отже, є альтернативним, а не новим.

Передбачається призначення та звільнення директора головного антикорупційного органу країни президентом за поданням Ради Національної Безпеки та Оборони. Персональний склад РНБО формується особисто президентом.

Така процедура обрання директора робить Бюро залежним від політичної волі голови держави та перетворює орган в особисту “антикорупційну гвардію президента”, заявляють активісти.

Учасники “Реанімаційного пакету реформ” закликають народних депутатів-партнерів РПР остерігатися провокацій та вимагають від спікера Верховної Ради Олександра Турчинова:
Зняти з реєстрації законопроект Сергія Пашинського №4700, провести публічне службове розслідування.

“Ми переконані, що ухвалення принципових та рятівних для країни законів має відбуватися у виключно конституційний спосіб та відповідно до вимог українського законодавства”, – сказано в заяві.

Нагадаємо, нещодавно Сергій Пашинський потрапив у скандальну ситуацію, коли в важкі часи для країни літав на рибалку на вертольоті в національний природний парк.