“Баба з воза, коню легше”: Сухомлин готує документи на відчуження кінотеатру “Космос”

“Я не беру участі в завідомо збиткових проектах” – сказав сьогодні з трибуни житомирської міської ради перший заступник житомирського міського голови Сергій Сухомлин, відхиляючи ініціативу одного з членів виконкому зробити з кінотеатру “Космос” на Польовій “Український дім”.

Бізнесмен Сухомлин планує віддати “Космос” у приватні руки разом із прилеглою земельною ділянкою. Нагадаємо, Сергій Сухомлин є співвласником житомирського кінотеатру “Україна”, виведеного з комунальної власності за каденції мера Віри Шелудченко. З його слів, по “Космосу” вже готується документація на відкритий аукціон.

Перший заступник, як підприємець, бачить там торговельний комплекс. Водночас, соціального об’єкту він не бачить, оскільки центр розвитку молоді з секціями, кружками, спортзалом, офісами громадських організацій, які надають допомогу проблемним сім’ям, потребує утримання з міського бюджету.

Кінотеатр “Космос” знаходиться в занедбаному стані, фактично доведений до розрухи об’єкт може бути віддано за заниженою ціною разом із земельною ділянкою. Нагадаємо, минулу владу в Житомирі нинішні керманичі критикували за дозвіл на будівництво “чергового торгового центру” замість об’єкту соціального призначення, мається на увазі АТБ на розі Київська-Театральна.

Член виконкому Сергій Форест пропонує відкрити у відреставрованому муніципальному соціально-культурно-спортивному центрі “Космос” кав’ярні, частину приміщень здавати в оренду, здавати в оренду наявний великий зал, щоб заклад покривав частину видатків на його утримання, але не продавати.

Ощадливий підхід до економії міського бюджету завжди виправданий й схвальний, адже для того, щоб дозволити видатки, потрібно мати активи, тобто наповнений міський бюджет, здатний інвестувати спільні кошти громади у відновлення об’єктів соціальної сфери.

І тут настає час подумати: що для нас є пріоритером, в що ми готові вкладати? Чи є задорогою й непріоритетною для нас інвестиція в майбутнє, тобто розвиток молодого покоління? Чому на словах всі за молодь, а коли справа доходить до діла – кінотеатр “Космос” як варіант через відкат потрапить в руки своїх людей?

Район “Польова” ще з років перебудови “славиться” своєю криміногенною складовою. Центр дозвілля й розвитку молоді, створення для підростаючого покоління умов для заняття спортом, танцями, творчим розвитком потрібен цьому району, як повітря. Видатки на утримання цього об’єкту можна було б перекрити активами від створення сприятливих умов для розвитку в Житомирі місцевого бізнесу, невідлякуванні інвесторів, які готові вкладати в місто свої кошти вимогами відкатів за отримання ділянок й дозволів, створення індустріального парку в східній промзоні, який приносив би податки в міський бюджет й давав би робочі місця, адже нова житомирська влада, перебувачи в опозиції, переконувала громаду в своїй професійності й чесності й говорила, що знає, як цього досягнути. Також житомиряни чули про те, що нова влада міста переймається питаннями вкладання коштів в майбутнє суспільства – дітей, а не в збільшення власних активів.

За приклад можна взяти досвід європейських країн, де успішно функціонують подібні центри.

Член виконкому Сергій Форест вважає, що віддавати “Космос” під черговий торгово-розважальний центр – це демонстрація влади громаді своєї байдужості до майбутнього країни, оскільки в Житомирі достатньо магазинів, а от грошей у людей чомусь обмаль, бо з дитинства наша держава не створювала умови для розвитку молоді, щоб збільшити продуктивність суспільної праці й, відповідно, щоб громадяни могли собі дозволити в магазині придбати необхідні товари. Там де немає розвитку, “квітне” деградація – на рівні суспільства це алкоголізм, наркоманія, безробіття.

Тож якими категоріями мислить нова житомирська влада, за яку загинули люди на Майдані – стратегічними, змінювати Житомир, продиктованими патріотизмом й справжньою соціальною відповідальністю, чи вузько-корпоративними, тобто власними – якомога більше й швидше нажитися, поки знаходишся при годівниці?