Блакитні шоломи в Україні

Поглиблення конфлікту на Донбасі, що переросло в збройне протистояння, може вже незабаром дати несподіваний результат, – Російська Федерація на міжнародній арені може бути визнана спонсором тероризму в Україні.

Поки, українській державі в рамках жорсткого економічного, політичного і військового протистояння вдається балансувати на грані краху у всіх цих сферах, можна сміливо стверджувати, що гігантська, добре спланована та підготовлена широкомасштабна провокація зі сторони Путіна провалилася на 70-80%. На щастя, український Слов’янськ не став російським Будьоновськом, Первомайськом, Кизляром, Норд-Остом та Бесланом разом взятими, бо у фактичних заручниках перебуває все населення міста, а не окремий об’єкт або приміщення.

Що це? Тверезий розрахунок високопоставлених політиків та військових, або низька підготовка та моральний дух силовиків, що беруть участь у антитерористичній операції (АТО)?

Щоб зупинити подальшу ескалацію напруги на Донбасі, яка може перерости у широкомасштабне громадянське протистояння, як варіант, Україна може клопотати перед ООН про введення міжнародного миротворчого контингенту в цей район. Таке рішення міжнародної спільноти однозначно дасть змогу зберегти територіальну цілісність нашої держави, унеможливить пряму військову агресію зі сторони Кремля, знизить напругу в регіоні та локалізує, а в перспективі і нейтралізує озброєні угрупування різного спрямування.

Верховна Рада України має підготувати відповідне звернення до ООН з серйозним обґрунтуванням необхідності введення міжнародного контингенту, і на підставі цього, має бути зібрана екстрена нарада Ради безпеки ООН та ухвалення рішення про введення «блакитних шоломів». Правда, Російська Федерація, як суб’єкт Ради безпеки ООН, може заблокувати таке рішення, але в підсумку, є і юридична, і фактична необхідність присутності миротворців. Миротворці, і в очах сепаратистів, і цивільного населення, і місцевих публічних і непублічних лідерів Донбасу вже перестануть бути «страшилкою» в вигляді фантасмагоричних бандерівців, фашистів, тощо…

Таким чином, у Кремля і його сателітів в Україні виб’ється з рук основна зброя, що центральна київська влада є злочинною та хоче фізично знищити жителів Донбасу, а незаконно озброєні формування та окремі особи, однозначно кваліфікувалися, як терористи та їх посіпаки.
Присутність миротворців у «гарячих» точках завжди було виправданим кроком, що запобігало розвитку громадянської війни, розпаду країн на шматки та унеможливлювало широкі дії терористів. Також це сприяє об’єктивному і широкому міжнародному висвітленню справжніх подій в тій чи іншій державі. Присутність «блакитних шоломів» не вирішує наших проблем, зокрема й військових, але дозволила б контролювати ключові точки в регіоні, прикордонні пункти та встановлювати реальні факти сепаратистсько-терористичної діяльності.

Варто визнати, що порядок в своєму домі ми маємо навести самі, і ніякі шоломи, гроші від МВФ та міжнародні інспектори не вирішать наших питань. Держава має змінити саму структуру своєї діяльності, піти по шляху болісних але глибинних перетворень в економіці, внутрішній і зовнішній політиці, силових структурах, а головне, в новій світоглядності держави та її громадян. 

Необхідно скористатися можливістю присутності в Україні «блакитних шоломів» – це значно перспективніші ніж присутність «зелених чоловічків», які вчиняють наругу, несуть смерть та тотальну зневіру людей до всього…