Конкуренція? Слідом за “Космосом” й “Жовтнем” у Житомирі доводять до ручки дитячий кінотеатр Франка

У Житомирі приватний бізнес знищує конкурентів з числа комунальних установ, які несуть соціальне навантаження, але їх діяльність заважає впливовим бізнесменам ще більше збагачуватися.

Дитячий кінотеатр імені Івана Франка Житомирської міської ради також хочуть пустити з молотка, якщо громадськість не зупинить депутатів, які від її імені таким чином наповнюють невеликими сумами міський бюджет та прибирають конкурентів для власників приватних кінотеатрів.

“Баба з воза, коню легше”: Сухомлин готує документи на відчуження кінотеатру “Космос”

Пропозицію продати кінотеатр Франка, а на виручені кошти зробити з ще одного розваленого в період приватизації кінотеатру “Україна” кінотеатру “Жовтень” кіноконцертний зал, озвучив під час вчорашнього засідання постійної комісії з питань бюджету, комунальної комунальної власності та залучення інвестицій депутат від “Батьківщини” Андрій Лілик.

Співвласником приватного кінотеатру “Україна” є перший заступник житомирського міського голови Сергій Сухомлин.

Кінотеатр “Україна” виведений з комунальної власності 28 березня 2008-го року на двадцять третій сесії міськради Житомира п’ятого скликання. Тоді депутати мерії проголосували за приватизацію понад 40 об’єктів комунальної власності міста. У їх переліку опинився і кінотеатр “Україна”.

Як заявив тоді журналісту сайту Журнал Житомира один з депутатів ВР, в результаті затвердженого рішення Житомир втратив не один мільйон гривень. “У рішенні проглядається особиста зацікавленістю окремих депутатів”, – сказав нардеп.

Лілика на вчорашній бюджетній комісії підтримав депутат Борис Буряченко. “Відвідуваність сеансів кінотеатру Франка – менше 20%, його треба закривати, а соціальне навантаження – компенсацію з міського бюджету дитячих білетів передати приватним кінотеатрам “, – сказав Буряченко.

До початку 2014-го року кінотеатр Франка у Житомирі розвивали.

Керівник об’єднаної дирекції кінотеатрів міста Андрій Ясінський каже: “кінотеатр Франка має концепцію розвитку, в рамках якої минулого року з міського бюджету на ремонт санвузла й внутрішніх приміщень освоєно 253,8 тисяч гривень.”

Планувалося також придбати цифровий проектор й кошти навіть заклали в бюджет, щоб кінотеатр міг купувати в дистрибюторів фільми, які лише вийшли в прокат, цим самим піднявши відсоток рентабельності, через збільшення кількості “платних глядачів” й на основі нижчої ціни квитка створювати конкуренцію приватним кінотеатрам та бути доступним для малозабезпечених верств населення.

Однак, у придбанні цифрового проектора кінотеатру було відмовлено вже новою владою, натомість почались розмови про продаж під торгову діяльність кінотеатрів “Космос” та нині діючого дитячого кінотеатру імені Івана Франка.

Кінотеатр “Франка” з такого, що ось-ось мав отримати проектор й стати популярним у місті, одразу виявився “безперспективним” й таким, який треба негайно продавати.

Житомирські комунальні кінотеатри занепали за час каденції, в якій Сергій Сухомлин був депутатом міської ради й коли була приватизована “Україна”. Наміри їх продажу постали після того, як Сергій Сухомлин став заступником міського голови й фактичним керівником міста. Можливо, це банальний збіг обставин.

У Житомирі кінотеатр «Космос» спочатку довели до розрухи (Фото), а тепер намагаються продати за безцінь

Пропозицію членів непідконтрольного владі народного міськвиконкому віддати кінотеатр “Космос” жителям Польової як заклад розвитку дітей та юнацтва, культурно-освітній центр, яким він першочергово й передбачався, нова влада Житомира вважає недоцільною, оскільки цей проект потребує фінансування з міського бюджету. Однак, технічний стан будівлі й внутрішнє майно кінотеатру “Космос”, який закрили в 2006-му році можна було зберегти, якби у тодішньої влади була така ціль.

Натомість, продаж цього кінотеатру збагатить міську казну на якусь суму, але платою за це стане втрата для міста привабливого комунального об’єкту, призначеного для соціальних потреб. Альтернативою розвитку, на Польовій стало п’янство й підліткова злочинність.

Тепер депутати міської ради вважають, що це місце в центрі Житомира є комерційно приваблим для інвесторів.