Несправний ключ запалювання обійдеться General Motors в 35 млн доларів

Американський автогігант General Motors оштрафований на 35 млн доларів за несвоєчасне інформування про несправні ключі запалювання.

Цей дефект став причиною декількох нещасних випадків, через що було відкликано 2,6 млн автомобілів.

Як повідомляє агентство Reuters, керівництво концерну звинуватили в замовчуванні проблеми, яка призвела до смерті 13 людей. За словами представники міністерства транспорту США Ентоні Фокса, 35 млн доларів – максимальний штраф, який відомство може накласти.

Крім того, федеральний уряд ініціював подальші розслідування щодо автовиробника. Не виключено, що після них компанію чекає більш суворе покарання.

Через пару днів після заяви про штраф в 35 млн доларів GM відкликав ще майже 3 млн автомобілів …

Нагадаємо, що в GM дізналися про проблеми з системою запалення автомобілів більше 10 років тому, але перший відгук машин з цієї причини відбувся тільки в лютому поточного року, незважаючи на численні скарги, які надходили від клієнтів весь цей час.

Більш того, за словами представника Національного управління США з безпеки дорожнього руху (NHTSA) Девіда Фрідмана, співробітники GM рангом від інженера “до топ- менеджерів” були в курсі проблеми задовго до першого відкликання. Конкретних імен він не назвав, але зазначив, що інформації про те, що нинішній президент GM Мері Барра знала про проблему, на поточний момент немає.

Крім анонсування суми штрафу представники міністерства відзначили, що відтепер GM очікує ретельне розслідування з боку регулятора. Від компанії вимагають постійних зустрічей з NHTSA, на яких доведеться доповідати про зусилля, які додаються до виявлення несправностей в автомобілях, а також надавати звіти по кожному виявленому дефекту.

Сенатор від штату Коннектикут Річард Блументаль пішов далі і звинуватив NHTSA в тому, що управління “прогавило” таку проблему.

“Немає сумнівів у тому, що на NHTSA лежить частина провини, більша частина”, – зазначив Блументаль.

Громадська група Центр автомобільної безпеки назвала штраф в 35 млн доларів “краплею в морі для багатомільярдної корпорації” і попросила Департамент юстиції підвищити санкції як мінімум до 1 млрд доларів.

Підвищити штраф запропонували Фокс і NHTSA – правда, на їх думку, GM повинен заплатити 300 млн доларів.

У заяві у GM йдеться, що компанія повністю готова виплатити накладений штраф.

(А вот подарки.auto707.com уважают своих клиентов и свой подарок автолюбителю делает от души. Заказывайте!)