У Житомирі вшановують загиблих у роки Другої світової війни

8 травня, світова громадськість згадує загиблих у роки Другої світової війни.

Житомир сумує разом з усім людством. Мітинг-реквієм з цієї нагоди відбувся і в Житомирі, повідомили Репортер в обладміністрації.

Вшанувати пам’ять полеглих співвітчизників до меморіального комплексу «Монумент Слави» прийшли житомиряни.

Також менеджери області та духовенство.

«Друга світова війна розпочалася задовго до 1941-го року. Адже наші предки проливали кров і на фронтах Далекого Сходу, і під час радянської навали на Фінляндію, і в подіях на Прибалтиці. Ми вшановуємо і тих наших дідів-прадідів, котрі воювали у лавах Червоної армії, змагаючись із ворогом – з фашистською Німеччиною. Сьогодні ми згадуємо тих мирних громадян, котрі, потрапивши під окупацію, стали жертвами терору Гестапо, НКВД та інших каральних органів», – сказав під час мітингу Сидір Кизін.

Втрати України під час Другої світової війни коливають у межах 13–14 мільйонів осіб. Тих, хто поліг у жорстоких битвах і нелюдських знущаннях, житомиряни згадали хвилиною мовчання. А після – поклали квіти до гранітного обеліску.

Під час мітингу-реквієму пам’ять загиблих поминальним молебнем також вшанували представники усіх релігійних конфесій області.

До речі, цьогоріч вперше згадали і про вояків УПА, які діяли і на Житомирщині. Саме тут вперше було створене українське партизанське військо Бульби-Боровця «УПА – поліська Січ».

Загалом в області на сьогодні проживає 21 ветеран УПА. Розпорядженням голови обладміністрації кожен ветеран УПА Житомирської області отримає одноразову грошову допомогу у розмірі 2 тис. грн.