“Україна – це стан душі”

Цього вечора, 14 травня, Житомир вкотре став Житомиром мистецьким. До нього завітали Брати Капранови – письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі, а якщо простіше – гуманісти. Так вони жартома себе називають, щоб легше було писати та оголошувати. Адже тепер список їхніх звань поповнився і ще одним – музиканти.

Саме музичною програмою порадували столичні гості відвідувачів Львівської кав’ярні «Брама». Їхній новий проект носить назву Дзен.ua. Хоча вони вже кілька років експериментують з віршами Сергія Татчина у стилі кобза-реп, але для багатьох сьогоднішній вечір був відкриттям.

Повітря кав’ярні було просякнуте теплотою, щирістю, гумором наших гостей та ароматом кави. Свій виступ почали з маленької передісторії, яка загалом передувала кожній виконуваній композиції та надавала слухачам час знайти вірш, який буде виконуватися наступним, у збірнику Татчина. Книжки з творчістю поета роздали всім охочим, щоб вони могли сприймати текст не лише на слух-на віру.

Перше, що ми почули це була версія, що слово «реп» появилося від слів «репнути, репати» та використовувалося воно в давнину для позначення речитативу. Взагалі гумористичні вкраплення та харизматичність виконавців лише доповнювали виступ. Загалом, було виконано більш ніж 20 пісень у стилях кобза-блюз, кобза-реґґі, кобза-рок, кобза-вальс, кобза-боса-нова.

Як виразилися самі гості вечора, для них тексти пісень пишуть не хто-небудь, а окрім вищезгаданої інтернет-легенди, одного з найкращих поетів сучасності, Сергія Татчина, самі Тарас Шевченко й Олександр Ірванець. Також в їхньому репертуарі була й українська народна пісня «Чорні очка як терен».

Крім презентованих пісень, Брати Капранови повідали відвідувачам трохи історії України, а також те, що їхнє прізвище збереглося в автентичному вигляді на території степової зони. Звичайно, у розмові зачепили тему Майдану, де вони були активним учасниками.

Особливо цікаво було послухати про їхні враження від виступів перед стотисячною аудиторією. Як нам по секрету розповіли, виступати в такій затишній атмосфері кафе набагато легше, і з цього зробили висновок: «Співчуваємо Beatles і Pink Floyd, не хотілось би повторити їх досвід.» Звичайно, жарти жартами, але головний висновок вечора, це те, що «Україна – це стан душі». І ми це чудово побачили під час заходу, почули в музичній інтерпретації.

Наприкінці кожен охочий міг придбати книжку Братів Капранових, отримати автограф та сфотографуватися з героями вечора. Самі ж гості охоче відповідали на поставлені запитання та спілкувалися з відвідувачами. Було також презентовано нову книгу «Мальована історія Незалежності України», розкрито секрет як пишуться книги – «Якщо чогось не розумієш, напиши про це книжку, щоб розібратися», а також того, як можна приборкати жінку – «Єдина можливість приборкати жінок – лише постійно їх любити».

Надзвичайно позитивні емоції залишилися після цього вечора. Будемо надіятися дуже скоро вони нас знову потішать своєю присутністю.