«Україні» Сухомлина – дотації з міського бюджету, дитячому кінотеатру імені Івана Франка – доцільність функціонування

Центр міста – пішохідна вулиця Михайлівська.

Перший прокат – найсвіжіші фільми.

Нижча соціальна ціна – квиток дітям до 9-ти років – 12 гривень, пенсіонерам, студентам – 18 гривень, дорослим – 22 гривні.

Такі переваги отримав би муніципальний дитячий спеціалізований кінотеатр імені Івана Франка у Житомирі в тому разі, якби житомирська влада, яку фактично очолює співвласник приватного кінотеатру «Україна» Сергій Сухомлин, не заблокувала заплановане поповнення статутного фонду КП «Об’єднана дирекція кінотеатрів міста» на 878 тисяч 976 гривень. Кінотеатр Франка впав у немилість житомирських депутатів одразу ж після зміни влади у Житомирі.

Виділені з міського бюджету кошти мали піти на придбання комплекту цифрового обладнання Barco DP2K-10Sx. Проектор до стрибка курсу долара могли придбати за 809 тисяч.

Затягування призвело до того, що обладнання зросло в ціні й стало коштувати 1 мільйон 147 тисяч 332 гривні.

Дитячий спеціалізований кінотеатр імені Івана Франка – родзинка не лише Михайлівської, а й всього міста. Його продаж з молотка й влаштування в цьому елітному місці чергового комерційного об’єкту не відповідає інтересам громади, оскільки місто втрачає комунальну власність й кінотеатр, який за доступною ціною демонстрував би найновіші фільми в цифровій якості, приносячи прибутки всьому місту, а не приватному власнику з порівняно мізерним відрахуванням податків. Крім цього кінотеатр виконував би основну функцію – демонстрував би дитячі фільми.

В листі про відповідність цифрових форматів, який надійшов на адресу дирекції від постачальника вказано, що після встановлення даного проектора в кінотеатрі імені Івана Франка у Житомирі зможуть демонструватися всі фільми, що надходять в кінотеатри України в цифровому форматі:



Однак, судячи з останніх дій міської влади Житомира стає зрозуміло, які мотиви ключові в діяльності її нових керівників. Й на жаль, це лобіювання власних бізнесових інтересів, знищення конкурентів з установ, які належать всій громаді Житомира через використання службового становища.

Такими темпами, якщо громада міста не сформує запит на збереження об’єктів соціальної інфраструктури міста у власності громади, в Житомирі за дуже короткий термін розпродадуть все, що тільки можна. А за нинішніх економічних умов – лише за безцінь, що на руку тим, хто це здійснює.

З джерел Репортер Житомира стало відомо, що дитячий кінотеатр імені Івана Франка планують ліквідувати до кінця року. Розмови про це підтвердилися конкретними діями в цьому напрямку.

Постійна комісія з питань бюджету та комунальної власності та залучення інвестицій, розглянувши питання щодо виділення коштів на придбання цифрового обладнання структурному підрозділу «Спеціалізований дитячий кінотеатр імені Івана Франка», рекомендує управлінню культури до 10.06.2014-го року підготувати звіт про роботу кінотеатру ім. Івана Франка та доцільність його функціонування.

Тобто, замість проектору – доцільність функціонування.

Нагадаємо, за каденції екс-мера Житомира Віри Шелудченко були закриті й занепали 2 житомирські кінотеатри – «Космос» і «Жовтень», тобто є досвід доведення до руйнації 2-х кінотеатрів.

У Житомирі кінотеатр «Космос» спочатку довели до розрухи (Фото), а тепер намагаються продати за безцінь

Натомість з комунальної в приватну власність був виведений кінотеатр «Україна», єдиним конкурентом якого до відкриття в ТРЦ «Глобал UA» кінотеатру «Мультиплекс» був дитячий кінотеатр імені Івана Франка на Михайлівській, який ще й отримує з міського бюджету кошти на проведення дитячих сеансів.

Ці кошти, очевидно, також стали об’єктом бізнесової уваги господаря міста.

В цій же ж рекомендації комісія змушує управління культури розробити механізм співпраці з приватними кінотеатрами, для виділення їм грошей з міського бюджету для створення дитячих сеансів.

Виходить так, що від управління культури вимагають діяти на шкоду дитячому кінотеатру, яким володіє громада міста в інтересах приватного бізнесу, яким володіє Сергій Сухомлин, перший заступник житомирського міського голови.

Окрім ліквідації конкурента й отримання коштів з міського бюджету на проведення пільгових сеансів, досягається ще одна мета – приміщення й земельна ділянка переходить у приватні руки й назавжди втрачається для громади як соціальний об’єкт.

Влада, яка прийшла через Євромайдан, щоб боротися з беззаконням, закриваючи кінотеатр імені Івана Франка у Житомирі задля розширення бізнес-імперії місцевого непублічного підприємця-чиновника, має розуміти, що порушує такі норми законодавства, які захищають кінотеатри.

Там йдеться про розвиток мережі, а у нас – знищення (2 знищили, третій на підході), надання закладам культури фінансової підтримки та створення доступних послуг для різних категорій населення:


Громада створює владу, такою, як вона є. Влада є обличчям громади. Яка громада, така й влада. Яке джерело – такий і струмок. Як джерело влади, народ повинен створити таку систему, щоб подібні прояви були неможливими.