Після підписання Асоціації з Україною ЄС збільшить внески в рамках E5P

Юрате Йодзнукіте, співробітник представництва ЄС в Україні називає пріоритетними для Євросоюзу питання сприяння Україні в отриманні кредитних коштів міжнародних фінансових інституцій на модернізацію систем теплопостачання, екологічні заходи.

ЄС з капіталом в 40 млн. Євро – найбільший донор фонду E5P, який є механізмом колективного інвестування, в якому акумулюються фінансові внески ЄС та групи з більше ніж 10-ти країн.

40 млн Євро – це не єдиний внесок ЄС в інфраструктурну відбудову України. Це сума, яку виділив Євросоюз на проекти з енергоефективності.

«Ці питання для ЄС завжди були пріоритетними. Вони стали ще більш нагальними, в зв’язку з ситуацією в Україні», – зазначила Юрате Йодзнукіте, відповідаючи на запитання журналіста сайту Репортер Житомира у Львові під час прес-конференції у рамках Тижня сталої енергетики.

Нагадаємо, минулого року цей захід проходив у Житомирі, який у 2013-му році став учасником більшості програм з кредитування модернізації систем теплопостачання, зовнішнього освітлення, утеплення закладів соціальної сфери.

Наразі, кредитори говорять лише про завершення проектів, які Житомир залучив за останні 2 роки. Офіційної делегації Житомира на Тижні сталої енергетики у Льовові не було.

“Згортання активності в діалозі з інвесторами не на користь місту”, – переконаний Володимир Дебой, який відвідав львівський Тиждень сталої енергетики й провів переговори з керівниками Е5Р, Нефко, мінЖКГ, представництва ЄС в Україні.

“Метою мого візиту стало підтримання діалогу Житомира з європейськими й світовими фінансовими кредиторами, демонстрація активності Житомира й готовності міста й надалі залучати кредити з грантовою складовою в сферу модернізації ЖКГ”, – сказав Дебой.

Підписання Україною угоди про Асоціацію з Євросоюзом передбачає тіснішу співпрацю між Україною та ЄС, адже в рамках Угоди виникнуть додаткові зобов’язання між Сторонами.

Гроші, які надходитимуть на підтримку енергоефективного розвитку українських міст розподілятимуться після підписанння Асоціації за спрощеною процедурою.

«Ми готові надати Україні більші внески, але як це буде відбуватися, ми будемо обговорювати з західними партнерами. Тому ми вітаємо співпрацю й ініціативи міністерства регіонального розвитку, архітектури та ЖКГ, які спрямовані на покращення ситуації з законодавством й в найближчому майбутньому дадуть можливість муніципалітетам залучати проекти й скорочувати витрати міст, сіл на енергоносії», – сказала Юрате Йодзнукіте.