Трагедія: під Луганськом збито український військовий літак. Всі пасажири загинули. Відео

У ніч із 13 на 14 червня 2014 року під Луганськом було збито український військовий літак ІЛ-76. На борту літака знаходилося 40 військовослужбовців 25 аеромобільної бригади та 9 осіб екіпажу. Всі 49 людей загинули.

Про це Репортеру Житомира повідомив керівник Житомирського обласного союзу десантників України, перший начальник штабу 25 аеромобільної бригади Олександр Защітніков.

«Сьогодні зранку мені зателефонували і повідомили, що при заході на посадку в аеропорту Луганська був збитий військовий літак ІЛ-76. Загинуло 49 осіб. Для мене це велика трагедія, оскільки я був засновником і першим начальником штабу цієї бригади», – говорить житомирянин Одександр Защітніков.

Генеральна прокуратура України вже підтвердила даний факт та кількість загиблих. За фактом події порушено кримінальну справу за статтею «Терористичний акт, що призвів до загибелі людей і заподіяння значної майнової шкоди».

За словами керівника Житомирського обласного союзу десантників, зараз розглядають декілька версій стосовно підбиття літака, в тому числі зброї, якою літак було збито – це міг бути вистріл із зенітного ракетного комплексу або ж крупнокаліберної зброї.

«У понеділок ми зберемо засідання Житомирського обласного союзу десантників України для підготовки звернення до керівництва держави, керівництва АТО стосовно даної ситуації. Адже у нас виникає дуже багато запитань: чому, знаючи, що в районі Луганська проводяться військові дії, до міста було направлено тяжкий військовий літак, який є фактично незахищеним і його можна збити будь-якою зброєю? Чому цих військових не доправлено до місця іншим безпечним шляхом? Питань дуже багато…», – говорить перший начальник штабу 25 аеромобільної бригади.

Також житомирські військові і актив громади організовують делегацію на вшанування пам’яті загиблих. Про це повідомив колишній Житомирський міський голова Володимир Дебой: «Ми маємо направити офіційну делегацію від м. Житомира та надіслати звернення до керівництва держави стосовно якомога швидшого переходу до політичних переговорів і недопущення смертей молодих солдатів та мирного населення. Адже будь-яка війна зупиняється. Ціна – час і кількість жертв. У силах політиків зробити все мирно. Щирі співчуття всім нам. Загинули сини України».

Для організації поїздки, вшанування загиблих та допомоги сім’ям загиблих, військовим, які зараз несуть службу Житомирський союз десантників України планує відкрити благодійний рахунок та збирати допомогу від усіх бажаючих.
Нагадаємо, це вже не перше збиття українського військового літака із летальними наслідками у 2014 році.

Крім того, як повідомив Олександр Защітніков, у 1989-му під час збиття такого ж літака полку загинуло 48 осіб. Пройшло 25 років – ситуація повторилася.

Репортер Житомира у наступних публікаціях оприлюднить рахунок для збору благодійної допомоги та продовжуватиме висвітлення участі делегації у вшануванні пам’яті 49 українців з 25 аеромобільної бригади, засновником якої є житомирянин Олександр Защітніков.