У Романові діти з особливими потребами вперше в житті спробували піцу. Фото

Піцу, солодку випічку та інші гостинці дітям з особливими потребами, які перебувають в Романівському дитячому будинку-інтернаті, привезли 4 червня ГО «Спілка небайдужих жінок» та Міжнародний благодійний фонд «Місію в Україну».

Благодійникам, які вперше відвідали заклад, провели екскурсію, показали, де відпочивають і як проводять дозвілля діти.

Дитячий будинок-інтернат у Романові було засновано після Другої світової війни. Нині заклад вважається будинком-інтернатом соціального типу третього профілю.

Тут перебувають хлопчики та юнаки старшого віку. Нині в інтернаті – 83 вихованця, наймолодшому з яких близько 8 років.

Це діти з різних куточків України, які мають проблеми в розвитку, зокрема, серед яких більшість тих, від кого відмовились батьки, а також ті діти, батьків яких із різних причин позбавили батьківського піклування. Усього в будинку-інтернаті працює 70 людей.

“Ми намагаємось з допомогою благодійників, волонтерів організувати виховний процес, щоб діти щось вміли, просто цікаво проводили дозвілля, – розповідає вихователь Володимир Баліцький. – Ми відкриті для спілкування і співпраці. Хтось приділяє дітям увагу і приїздить, щоб з ними пограти, хтось надає матеріальну допомогу: привозять їм подарунки – одяг, солодощі тощо.”

За словами Володимира Денисовича, в інтернаті сіють пшеницю і печуть свій хліб.

Працівники Романівського дитячого будинку-інтернату кажуть, що за останні роки заклад змінився на краще. Велика заслуга в цьому директора Василя Ніколайчука та його команди.

Тут є два сучасні дитячі спортивні майданчики, велика пральня, маленька баня і навіть стоматологічний кабінет.

На сьогоднішній день триває будівництво корпусу на що потрібна допомога. Тут у майбутньому буде розміщуватись декілька навчальних класів, де діти зможуть проводити дозвілля в літню пору.

Щорічно в Романівському дитячому будинку-інтернаті в період літніх канікул волонтери фонду «Місію в Україну» організовують дитячі табори, де спеціально навчені волонтери допомагають вихователям організовувати відпочинок і дозвілля особливих дітей, щоб показати, що вони такі ж люди як і ми, можуть розвиватись і просто потребують нашої уваги.

“Ми співпрацюємо з фондом «Місію в Україну» більше шести років, але в Романові були вперше, – розповіла голова ГО «Спілка небайдужих жінок» Світлана Жаворонкова. – Я б закликала людей, які справді можуть допомогти дітям з особливими потребами не лише до співпереживання, а й до конкретних дій”, – зазначила представниця ГО «Спілка небайдужих жінок» Леонора Сметаніна.

“Це особливі діти. На мою думку, їм не потрібні наші сльози, жалість. Їм потрібні друзі, які бачитимуть в них людей в першу чергу, і які будуть спілкуватись з ними на рівних.”

На думку небайдужих жінок, якщо люди будуть приділяти гідну увагу дітям з особливими потребами, то це буде ознакою того, що і ми стаємо більш цивілізованим суспільством.

Представниці ГО «Спілка небайдужих жінок» наголосили на співпраці з закладом у майбутньому.

Діти одержали позитивні емоції від приїзду гостей.