У житомирських гуртожитках на Шевченка 41, 43 заварять сміттєпровід. Мешканці просять ліфт

Рішенням сесії Житомирської міської ради № 229 від 9.02.2012-го року “Про прийняття в комунальну власність міста житлових будинків по вулиці Шевченка, 41, 43” відомі в місті гуртожитки, які належали ВАТ “Верстатуніверсалмаш” передають на баланс міста.

Потужний промисловий гігант системи радянської планової економіки завод “станків-автоматів”, як його називали в Житомирі, почав занепадати з розпадом СРСР. Підприємство мало 4 дев’ятиповерхові гуртожитки – 2 на Шевченка, й 2 – на Польовій.

Обслуговуванням цих будинків займався спеціалізований кооператив ДП “ЖЕК” ВАТ “ВУМ”. Оскільки завод збанкрутів, підпорядковані йому гуртожитки згідно ліквідаційної маси повинні перейти або на баланс міста, або в ОСББ.

Акт прийому передачі двох дев’ятиповерхових гуртожитків за адресами Шевченка, 41 і 43 підписаний 1-го квітня 2014-го року. Але техдокументація на адресу нового балансоутримувача – КВЖРЕП №16 ще не надійшла.

Як повідомив Репортеру Житомира начальник цього ЖЕКу Анатолій Толочко, документи мають надійти на наступному тижні.

Перше, що вирішив зробити міський ЖЕК – заварити сміттєпровід, яким користуються жителі гуртожитку. Відповідне повідомлення наклеїли на вхідних дверях в гуртожиток.

Після того як це буде зроблено, жителі будуть змушені виносити сміття в контейнер на вулицю.

В редакцію сайту Репортер Житомира звернулась житомирянка Вікторія. Молода мама проживає в одній з квартир на дев’ятому поверсі гуртожитку на Шевченка, 43.

Вона просить звернути увагу на те, що в будинку відсутній ліфт, тому рішення про ліквідацію сміттєпровода змусить жителів багатоповерхівки зайвий раз підніматися сходами, що багатьом важко дається.

Жінка погоджується з тим, що сміттєпровід створював в будинку антисанітарію, адже сміття потрапляло в підвальне приміщення, звідки його було доволі проблематично завантажити на причеп. До того ж, створювався сморід.

Вікторія просить владу пришвидшити вирішенння питання з відновленням у будинку роботи ліфта, оскільки гуртожиток переходить на баланс міста, а отже, має право претендувати на ремонт ліфта за кошти міського бюджету.

Репортер Житомира звернувся до начальника КВЖРЕП №16 Анатолія Толочка. Керівник ЖЕКу планує включити в титул на 2015-й рік капремонт ліфтів в багатоповерхівках на Шевченка 41, 43. Для цього ЖЕК готує акт технічого заключення, в якому буде описано наявний технічний стан ліфтів. На основі цього документу ЖЕК підготує лист на профільне управління житлового господарства. Орієнтовна вартість капремонту одного ліфту в цих будинках – 320 тисяч гривень.

Щодо системи вивозу сміття в гуртожитках. Сміттєпровід закривають через антисанітарію, оскільки сміття потрапляє не в контейнер на першому поверсі, а в підвал. Систему перед тим як заблокувати – вичистять, щоб не смерділа.

“Всі цивілізовані люди збирають сміття в пакети й виносять його в баки”, – каже Толочко.

Вивозом сміття з цих двох будинків за результатами нещодавно проведеного конкурсу з визначення переможців на надання цієї послуги, займатиметься КАТП “0628”.

Толочко обіцяє контролювати, щоб перевізник згрібав також і те сміття, яке лежить біля контейнерів, тобто щоб в тому місці був порядок.

Началькик ЖЕКа дивується, чого жителі гуртожитку до цього часу не створили ОСББ, адже держава охочіше фінансує співвласників багатоквартирних будинків, ніж державну форму управління житловим фондом.

Спільна кухня – сміттєпровід заварять. Сміття доведеться виносити. Ліфт відсутній

Молода мама Вікторія живе на 9-му поверсі. Сміття їй доведеться виносити на вулицю. Якби був ліфт – питанням б для неї так гостро не стояло

Для створення ОСББ потрібна ініціатива самих жителів

Тепер кожна сім’я накопичуватиме своє сміття в окреме відро, або пакет й виноситиме його на вулицю в контейнер

ДП “ЖЕК” ВАТ “ВУМ” обслуговував 4 гуртожитки в Житомирі, які перебували на балансі збанкрутілого в свій час промислового гіганта радянської планової економіки

Міський ЖЕК, який приймає гуртожитки на баланс, заблокує сміттєпровід, який закінчується не на рівні першого поверху в контейнері, куди є доступ спецмашин, а в підвалі, де розводиться антисанітарія.

Начальник ЖЕКу №16 Анатолій Толочко пообіцяв Репортеру Житомира, що після проведення нового конкурсу на вивезення побутових відходів, однією з умов якого для перевізників є “підбирати сміття біля контейнерів”, такої ситуації більше не буде.

В інакшому випадку переможець конкурсу КАТП “0628” потраплятиме до мерії на адмінкомісію, яка штрафуватиме за порушенням умов виконання взятих згідно договору зобов’язань із забезпечення належного санітарного стану.

Тепер жителям гуртожитку треба всі свої комунальні питання вирішувати тут – в 16-му ЖЕКові. Хоча могли б відбудовувати багатоповерхівку власноруч, якби створили ОСББ.