Україна відгородиться від агресивної Росії, яка постачає зброю й терористів, стіною

Рада національної безпеки і оборони України доручила уряду провести односторонню демаркацію українсько-російського державного кордону.

Про це заявив секретар РНБО Андрій Парубій, пише “Інтерфакс-Україна”, повідомляє Українська правда.

“Доручено Кабінету міністрів України організувати односторонню демаркацію українсько-російського державного кордону, забезпечити його належне інженерно-технічне облаштування відповідно до сьогоднішніх загроз національній безпеці”, – заявив він після засідання РНБО в понеділок увечері в Києві.

Крім того, Парубій, доповідаючи про результати засідання, зазначив: “Серед цих рішень слід відзначити будівництво інженерних споруд уздовж нашого кордону й невідкладні заходи для розвідки щодо нейтралізації диверсантів, які проходять на територію України”.

Він наголосив, що побудова інженерних споруд і демаркація кордону плануються на всіх ділянках українсько-російської кордону, а не лише на тих ділянках, де тривають бойові дії.

Відповідаючи на уточнююче запитання журналістів з приводу того, чи йде мова про спорудження стіни на кордоні з РФ, яку запропонував губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський, Парубій сказав: “В цьому випадку РНБО доручило Кабінету міністрів розробити план і графік зведення відповідних інженерних споруд”.

За його словами, уряд підготує свої пропозиції і план відповідних робіт, після чого буде виділено відповідне фінансування з Державного бюджету України.

“Насправді, досі ми швидкими темпами захищали прикордонну зону ровами і, на жаль, не змогли дійти безпосередньо до Донецька і Луганська. Зараз мова йде про більш складні та більш фундаментальні інженерні споруди, які повинні бути створені Кабінетом міністрів за кошти бюджету, а Прикордонною службою повинен бути розроблений проект, як це все буде виглядати”, – сказав Парубій.

Він додав, що президент України Петро Порошенко поставив завдання виконати це доручення в максимально стислі терміни.

Рішення РНБО вводиться в дію указом президента України.

Як відомо, 7 листопада 2013 року поблизу автомобільного пункту пропуску Сеньківка (Городнянський район, Чернігівська обл.) на Брянсько-Чернігівській ділянці кордону було встановлено перший прикордонний знак у рамках демаркації українсько-російського кордону.

Угоду про демаркацію спільного кордону глави МЗС України та Росії підписали 17 травня 2010 року в Києві, вона набула чинності 29 липня того самого року.

Відповідно до цього документа, було створено спільну демаркаційну комісію, яка на своїх засіданнях вирішує питання, пов’язані з подальшим здійсненням демаркації українсько-російського кордону.

У МЗС України пізніше заявили, що обидві сторони готові розпочати “польові роботи” на кордоні вже у 2012 році, а в Державній прикордонній службі України заявили, що їхнє відомство забезпечене для проведення практичних робіт із демаркації українсько-російського кордону всім необхідним і очікує відповідної команди.

Україна ставить перед собою завдання найближчими роками здійснити демаркацію держкордону з Росією (2295 км) і Білоруссю (1084 км), а також завершити її з Молдовою (1222 км).

Загальна протяжність українського кордону становить майже 6993 км, зокрема 1355 км морської ділянки.