Україна йде шляхом газозаміщення й енергоефективності, – заступник міністра Семчук

Економіка України споживає в 2-3 рази більше енергоресурсів, ніж в Європейських країнах.

Про це під час прес-конференції у Львові в рамкам Тижня сталої енергетики, відповідаючи на запитання журналіста сайту Репортер Житомира повідомив заступник міністра регіонального розвитку, архітектури та ЖКГ Григорій Семчук.

В умовах газової війни, яку проти України розгортає Росія, газозаміщення стало одним з пріоритетів Уряду.

З минулого року в країні почали спрощувати діючі процедури щодо залучення проектів з енергоефективності. Цей процес пришвидшується за нинішніх умов, коли питання переходу на енергоощадність є питанням виживання вітчизняної економіки. По діючій нормативній базі потрібні були роки, щоб залучити кредит.

Григорій Семчук каже, що міністерство за допомоги партнерів з ЄС переглянуло нормативну базу, відпрацювало нормативні документи, які найближчим часом будуть прийняті Урядом і дадуть можливість муніципалітетам залучати проекти під озвучені цілі.

«Тенденції свідчать: енергоресурси дорожчатимуть. Така ситуація в світі. Тому не модернізуючи економіку в плані енергозбереження, ми прийдемо до того, що населення стає неспроможним оплачувати тарифи на воду та тепло. Крім того, економіка з такою енергоємністю стає неконкурентною в світі», – пояснює Семчук, закликаючи муніципалітети бути активнішими й шукати контактів з кредиторами, які надають фінансову підтримку на вигідних умовах швидкої окупності.

«ЄС не профінансує вирішення всіх проблем в державі. Вони фінансують пілотні проекти, передаючи набутий досвід, а все інше мають зробити самі українці. Міняємо менталітет, беремо кращий досвід і працюємо, працюємо, що вирішити свої проблеми своїми зусиллями», – надихає муніципалітети Семчук.

Каже, міністерство налагодило тісну співпрацю зі Світовим Банком, Європейським Інвестиційним Банком, НЕФКО, ЄБРР, І5Р. В планах – підлаштування нормативної бази, щоб такі кредити заходили і в села.