В українську армію призивають людей з інвалідністю та єдиних опікунів

Особа, яка отримала повістку, не може відмовитися від мобілізації. А що, коли таку повістку надсилають людині з обмеженими можливостями, єдиному годувальнику у сім’ї та опікуну неповнолітніх дітей.

В одному із сіл Житомирського району понад 40 чоловік водночас отримали повістки про виклик до військового комісаріату. Серед них за останній час вже двічі надходить повістка про мобілізацію чоловіку, який має 3 групу інвалідності.

Після першої повістки чоловік надав висновок про визнання військово-лікарською комісією його непридатності до військової служби за станом здоров’я. Та вже за декілька тижнів надійшов повторний виклик.

Крім того, повістка прийшла і єдиному годувальнику та опікуну двох неповнолітніх дітей. У цій сім’ї близько року тому загинула жінка, мати двох дітей. Наразі чоловік самостійно виховує синів, молодшому немає ще й шести років. До того ж, відсутні інші особи, які могли б здійснювати такий догляд.

Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», такого чоловіка взагалі не можуть призивати.

До армії активно запрошують тих людей, які не підлягають проходженню військової служби.

Їхня односельчанка, чоловіку якої також прийшла повістка, розуміє, що треба захищати країну, але не знає, як залишитися і виживати одній із трьома малими дітьми в недобудові.

Два роки тому в сім’ї згорів будинок з усім їхнім майном і документами. Як допомогу від держави, чоловік, вагітна на той час дружина та двоє дітей, отримали 100 гривень і 10 кілограм макаронів. Тоді відгукнулися небайдужі люди і допомогли розпочати будівництво нового будинку. Тепер же держава згадала про сім’ю і наполегливо просить захистити країну.

Жінка переконана, що у випадку мобілізації, її чоловіка звільнять із роботи заднім числом. Вони вже мають знайомих із подібною практикою.

Загалом, ті, хто отримали повістки про мобілізацію, підмічають цікаву тенденцію. Більшість із чоловіків, яких викликали до військкомату з різних населених пунктів Житомирщини, офіційно є безробітними або працюють на роботі з невисокою заробітною платою.

Вочевидь, таких людей хочуть зацікавити обіцяними владою грошовими виплатами у розмірі 20 тисяч гривень. Та, як зазначають родичі вже мобілізованих, ніхто таких грошей із військових навіть і не бачив.

Ось і виходить, що армію в Україні намагаються сформувати за принципом «На тобі Боже, що мені негоже». Нерідко відкидаючи тих, хто дійсно щось тямить у військовій справі, активно набирають служити дилетантів. Вони ж, на жаль, ледь не щоденно стають частиною сумної статистики тих, хто загинув у ході АТО.

У свою чергу, жінок і матерів мобілізованих та тих, хто отримав повістку, цікавить питання, а чи так само наполегливо запрошують до армії чоловіків і синів самих чиновників?

Люди кажуть, що мріють познайомитися хоча б з одним народним депутатом, який залишив своє зручне і м’якеньке крісло у Верховній Раді та добровільно пішов відстоювати цілісність України на сході. Та чи знайдуться такі?