Водоканал Житомира за рахунок населення виводять з боргів, а потім продадуть?

З 1 липня 2014 року на 76% зростуть тарифи на послуги водопостачання та водовідведення для житомирян.

З наступного місяця плата за воду зросте на понад 4 грн. – з 5,34 грн. до 9,38 грн. за метр кубічний води.

Відповідну постанову Нацкомісія прийняла у п’ятницю 23 травня “під шумок” напередодні президентських виборів. Але в Житомирі перший заступник житомирського міського голови Сергій Сухомлин доносити цю інформацію до населення не поспішає.

Чиновник сьогодні на прес-конференції говорив про те, як він з командою урізав видатки з міського бюджету по різних галузях й скільки на цьому зекономив.

Проте, якби не запитання журналіста Репортер Житомира про підвищення тарифів на воду, то ця суспільно важлива інформація була б до громади недонесеною.

Нагадаємо, місячна норма води на 1 людину становить 5,5 кубів = 51.60 грн. за новими тарифами. Якщо взяти середньостатистичну житомирську родину у складі з 4 осіб, то лише на воду щомісяця вони витрачатимуть 206,4 грн., тоді як зовсім недавно платили 117 грн.

З 1 липня тарифи на воду повністю лягають на плечі житомирян, жодних компенсацій від держави тепер не буде.

На переконання першого заступника мера, таке стрімке зростання тарифів є економічно обґрунтованим. Сергій Сухомлин заявив, що тариф тепер відповідає рівню собівартості води на 101%.

Звідки взята така математика – невідомо. Адже відповідність тарифу до рівня собівартості становить 65% (для населення, для підприємств – ще вище). Тому, для того, аби «звалити» водний тариф на виключно плечі житомирян, достатньо було його підвищити на 35% (на 2 грн.). Нині ж, за нашими підрахунками, житомиряни сплачуватимуть за послуги водопостачання за тарифами на 130% від собівартості.

Невже водоканал хочуть зробити прибутковим? Чи за рахунок населення відшкодовуватимуть мільйонні борги, які не квапиться повертати держава?

Нинішній перший заступник ще під час одного із перших засідань Народного виконкому обмовився, що без кредиту Світового банку Житомирському водоканалу не уникнути приватизації чи повного банкрутства.

Зважаючи на те, що 30-мільйонний кредит зі Світового банку Житомир так і не отримав, натомість за рахунок населення підприємство зроблять беззбитковим, то у найближчому майбутньому Житомирський водоканал може стати приватним, що на законодавчому рівні ще з минулого року відстоює нардеп Геннадій Зубко.

Нагадаємо, приватне ПАТ “Житомиробленерго” вчергове підвищило тарифи на електроенергію. Держава на тарифоутворення приватних компаній впливу не має. В разі приватизації водоканалу житомиряни, аналогічно, можуть бути змушені платити за воду в приватну кишеню і 15 і 16 гривень за куб, тобто скільки скажуть.

Тарифи подані без ПДВ. Плюсуйте ще 20%