Як живуть біженці у житомирських санаторіях. Відео

Санаторій “Тетерів” у Житомирській області почав приймати біженців зі сходу України.

Як влаштувалися на новому місці перші сім’ї бачили “Подробности”.

Для всіх на сніданок суп, а для найменших – смачний сюрприз – полуниця зі сметаною і цукром. Цей санаторій радянських часів для нових постояльців зовсім не курорт, а вимушений тимчасовий притулок.

Ці люди виїхали з Краматорська кілька днів тому. Привести дитину в школу у вишиванці або просто пройтися по рідному місту з стрічкою в кольорах українського прапора – тепер небезпечно для життя.

Олена Гончарова, мешканка Краматорська:
“Люди кругом пропадають. Якби не ось ці ось душі маленькі можна було б, напевно, рватися вперед, не дивлячись ні на що. Але ми розуміємо, що ми повинні дітям дати майбутнє і ми не можемо бути живим щитом для терористів.”

Вони, звичайно, мріють повернутися додому, коли все налагодиться. Поки ж чоловік Олени підшукує собі роботу на новому місці. Перший час приїжджим зі Сходу допомагають волонтери та місцеві жителі. Хто їжу передає, а хто – побутову хімію та постільну білизну.

Навіть розмальовки дітлахам привезли небайдужі люди. Але, граючи з новими друзями, Аня думає про дім.

Санаторій міг би прийняти кілька сотень таких переселенців, але тут старі будиночки, прогнила каналізація та проводка. У минулі вихідні десятки волонтерів робили в оздоровниці генеральне прибирання. Тепер – міняють труби і лагодять електромережу.

Директор санаторію каже – такими темпами через пару тижнів почнуть приймати всіх бажаючих.

Василь Дикарев, директор санаторію:
“Сьогодні у нас 4 сім’ї живе – це в цілому 12 чоловік. Наведемо в санаторії порядок – зможемо і 50 сімей зустріти.”

За словами волонтерів, поки сотні людей чекають переїзду в так званому перевалочному пункті. Там же, на Сході України.

Лідія Буцька, співзасновник благодійного фонду “Реабілітаційний центр госпіталь Майдан”:
“Постійно надходять заявки. Щодня надходять заявки на 10 на 20 осіб на 30 осіб. Тому бажаючих дійсно багато.”

У кожної родини в цьому санаторії є 20 днів для відпочинку і реабілітації. Щоб переселенці могли швидше забути жахи війни, волонтери планують підключити психологів. А поки – зцілюють природа і трудотерапія. Нові постояльці із задоволенням допомагають робити ремонт у санаторії.