З реконструкції “Ракушки” знімають потрібні для її завершення кошти. Пояснення

2 мільйони 660 тисяч гривень з екологічного спецфонду на протизсувні заходи, виділені на квітневій сесії житомирської міської ради для завершення реконструкції літньої естради “Ракушка” в Житомирі будуть повернені до міського бюджету.

Про це повідомив під час прес-конференції перший заступник житомирського міського голови Сергій Сухомлин.

З його слів, ці кошти мерія виділила на роботи, які, як виявила проведена вже новою владою перевірка, вже були виконані минулого року.

Йдеться про укріплення схилу методом ін’єктування 153-х свай загальною довжиною 2110 метрів, довжина окремих свай – від 10 до 20 метрів.

Ці роботи були справді виконані в 2013-му році. Про це Репортер Житомира дізнався, роблячи репортаж з об’єкту реконструкції.

Житомирську “Ракушку” можна розкрутити як Юрмальський “Дзінтарі”. ПЕРСПЕКТИВА. Фото

Однак, як нам ще розповіли будівельники, протизсувні заходи включають в себе не лише укріплення схилу, а й роботи з реконструкції системи водоперехвату та водовідведення. Це теж протизсувні заходи, адже, якщо не відвести воду, об’єкт не врятують жодні сваї, якої б глибини вони не були.


По всій протяжності схилу, який веде до “Ракушки” від сходів, які ведуть від “Колеса огляду” й аж до самого низу – забетонованого краю споруди, за огорожею якого йде схил з провулком Береговим, який боїться сповзання “Ракушки”, згідно проекту передбачені й вже збудовані водозбірники, які ловитимуть воду й направлятимуть її в міський колектор.

Однак, для того, щоб вода в них потрапляла, потрібно покласти асфальт, щоб підняти рівень поверхні, бо поки висота ливньовок вище землі.


Водозбірник. Протизсувні заходи – покласти асфальт, щоб вода в нього змогла потрапити

Як нам стало відомо, минулої п’ятниці підрядник-майстер домовився, що асфальтуванням доріжок займатиметься КП “УАШ”, тобто кошти зі сфери міського бюджету не виводитимуться.

Також протизсувні заходи передбачають роботи з благоустрою.

За рахунок чого будівельники тепер завершуватимуть ці роботи з водоперехвату, водовідведення й благоустрою, якщо виділені для цього з екологічного фонду кошти повернуть до міського бюджету, невідомо.

Сергій Сухомлин натякнув на те, що виділення цих 2 мільйонів 660 тисяч гривень може бути ознакою злочину, оскільки протизсувні заходи завершено.

Як повідомив Репортеру Житомира директор КП “Парк культури та відпочинку імені Юрія Гагаріна” Володимир Черниш, минулого року об’єкт перевіряла Фінінспекція (КРУ).

“Переміряли кожен сантиметр. Жодних порушень виявлено не було”, – запевняє Черниш.

Каже, у нього є всі документи, що все чисто, а всі слова, які сказані Сухомлином – безпідставні.

“Я просто в шоці, коли це почув й почитав”, – обурюється Черниш.

На завершення робіт будівельникам треба 3 місяці – це якщо не виникне непередбачуваних ситуацій, які можуть уповільнити темп роботи, а вони вже, як бачимо, виникають. Нині будівельники працюють на повну швидкість – перекривають металоконструкціями дах.

Відкрити “Ракушку” в Житомирі теоретично можуть до дня міста, якому в цьому році виповнюється кругла дата – 1130 років.

“Ракушка” може стати або подарунком житомирянам від влади, або чимось іншим.