З  тарифами повинні розбиратись житомиряни, а не Київ, – екс-міністр ЖКГ

Президенту Петру Порошенко необхідно провести люстрацію людей, які відповідають за тарифну політику.

Про це в коментарі Gordonua.com заявив Олексій Кучеренко.

Екс-міністр звертає увагу на те, що процедура підвищення тарифів відбувається кулуарно і без участі споживача.

“Вся процедура підвищення тарифів суперечить духу реформи і зроблена з великими помилками. Можу передбачити дуже серйозні соціальні заворушення на цьому грунті. Сказати наскільки економічно обгрунтовані ці тарифи я не можу, бо треба по кожному підприємству і населеному пункту розбиратися окремо. У кожному місті свої проблеми та структура собівартості. У Києві розбиратися з водоканалом повинні кияни, а в Житомирі житомиряни. Все робиться без нас, тобто без споживача. А це хибно і неправильно, оскільки цей ринок неконкурентний. Замість цього в Києві за закритими дверима кулуарно і чохом встановили і підняли всім водоканалам тарифи”, – сказав Кучеренко.

Колишній Міністр прогнозує навіть новий Майдан, який стане “Майданом тарифним”.

“Якщо негайно не зайнятися тарифами і не зробити з них економічну категорію, то дуже скоро вони перетворяться на політичну категорію і саме на основі тарифів формуватимуться тарифні Майдани номер три”, – заявив Кучеренко.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні підвищуються тарифи на водопостачання та водовідведення. У середньому послуги водоканалів подорожчають на 84%, за каналізацію доведеться платити на 105% більше.

З 1 червня набрали чинності нові тарифи на електроенергію для населення. Згідно з постановою уряду № 149, вони піднялися в основному на 30%.

З 1 травня тарифи на газ для населення зросли на 40%.